Limburgse biggen kwijnen weg

Print
Naar schatting tienduizend biggen in Limburg zijn geïnfecteerd door de zogenaamde wegkwijnziekte. De ziekte heeft iets weg van een menselijke depressie. Oorzaak is nog onduidelijk. Wel staat vast dat door het fenomeen heel wat boeren hun omzet zien dalen. Voor de consument heeft de ziekte geen invloed.
BR>
Het gaat veelal om biggen met een leeftijd tussen de vijf en veertien weken. Uit een bevraging van TVL blijken 25 Limburgse bedrijven geconfronteerd te zijn met de zogenaamde wegkwijnzwijnen. De dieren hebben geen enkele behoefte meer aan affectie of voedingspatronen. Zelfs de best geselecteerde voedingsmenu's kunnen geen soelaas meer bieden. Anorexia blijkt dus ook zijn weg te vinden in de dierenwereld. Uit dezelfde TVL-bevraging blijkt dat de biggen 5 tot 20 kilogram minder wegen dan normaal. Het probleem doet zich veelal voor aan de grensstreek met Nederland.

Vooral bedrijven uit Kinrooi en Bree zijn zwaar getroffen. In totaal blijken 85 Limburgse landbouwbedrijven geconfronteerd te zijn met een dierenziekte die nu pas echt aan het daglicht lijkt te komen. Een vaccin is voorlopig niet beschikbaar. Er bestaan weliswaar antidepressiva voor dieren, maar nog niet in de vorm die het mogelijk maakt om deze massale depressie de kop in te drukken.

Dierenartsen wijzen er op dat eigenaars van biggen en zwijnen niet alleen attent moeten zijn op hun voeding, maar ook op hun leefklimaat. Zo is het niet onbelangrijk dat het huisklimaat is aangepast aan de noden van de dieren. Zo is het af te raden te veel zwijnen op een te beperkte plaats te laten samenhokken. Maar ook de voeding en de voedingstijd spelen een niet onbelangrijke rol. In ieder geval heeft de dierendepressie geen invloed op de kwaliteit van het vlees.