Donald Woods overleden

Print
WOODSDe Zuid-Afrikaanse anti-apartheidsactivist en krantenuitgever Donald Woods is zondag op 67-jarige leeftijd in Londen aan kanker overleden. Woods was een goede vriend van Steve Biko, een van de leiders van het Zuid-Afrikaanse verzet tegen de apartheid. Hun vriendschap werd in 1987 vastgelegd in de film 'Cry Freedom' van Richard Attenborough. Biko overleed aan de gevolgen van martelingen door de Zuid-Afrikaanse veiligheidspolitie. Woods was ook de oprichter en uitgever van de Zuid-Afrikaanse krant de Daily Dispatch.
BR>
Vanwege zijn verzet tegen de apartheid moest hij in 1977 Zuid-Afrika verlaten en bracht hij dertien jaar in ballingschap door in Engeland. Volgens zijn dochter Jane Woods werd drie weken geleden een niet-operabele tumor in zijn lever gevonden. Twee jaar geleden waren bij Woods vanwege kanker al een nier en een long verwijderd.

Woods gaf van 1965 tot 1977 de Daily Dispatch uit, tot hij door de regering tot zwijgen werd gedwongen en zijn bewegingsvrijheid werd ingeperkt. Hij vluchtte naar Groot-Brittannië en streed in ballingschap door middel van toespraken en krantenartikelen voor een democratisch Zuid-Afrika.

In 1978 werd Woods de eerste burger die uitgenodigd werd om de Veiligheidsraad van Verenigde Naties toe te spreken. Woods was ook raadgever van de Europese Unie inzake Zuid-Afrika. Hij keerde na zijn ballingschap in 1990 voor het eerst terug naar Zuid-Afrika. Woods bleef in Groot-Brittannië wonen, maar bezocht zijn vaderland regelmatig. Zijn laatste bezoek aan Zuid-Afrika bracht hij in mei vanwege het huwelijk van de zoon van Steve Biko, Nkosinathi.

Woods werd vorig jaar door de Britse koningin Elizabeth onderscheiden voor zijn inzet voor de mensenrechten. Tot vlak voor zijn dood heeft hij gewerkt aan een project om een standbeeld voor Nelson Mandela op Trafalgar Square in Londen te plaatsen. Jarenlang werd daar geprotesteerd tegen het blanke apartheidsbewind in Zuid-Afrika. Hij laat een vrouw, drie zoons en een dochter achter.