800 toeristen al week vast in Suriname

Print
Ongeveer achthonderd passagiers van de Surinaamse luchtvaartmaatschappij Inter Tropical Aviation (ITA) wachten al een week of langer tot zij vanuit Paramaribo naar Brussel en Nederland worden vervoerd. In Nederland hebben meer dan tweehonderd mensen betaald voor een ticket waar ze niets mee kunnen. ITA is in financiële problemen geraakt en kan haar schuld aan de Griekse partner Electra Airlines niet voldoen. De passagiers, grotendeels afkomstig uit Nederland, zijn ten einde raad.
BR>
Sommige passagiers zitten al langer dan twee weken te wachten tot ze naar huis terug kunnen keren. Menigeen loopt het risico zijn of haar baan te verliezen omdat ze niet op het afgesproken tijdstip op het werk zijn teruggekeerd. Ook zullen tientallen kinderen deze week de eerste lessen op school mislopen. De gedupeerden zijn de wanhoop nabij. Vorige week klopten zij bij het Nederlandse consulaat aan, waar zij echter ook zonder hoopvol bericht weg werden gestuurd.

De Surinaamse minister Guno Castelen van transport, communicatie en toerisme zegt alles in het werk te stellen om de gestrande passagiers huiswaarts te kunnen laten keren. De KLM en de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM) zijn bereid hiervoor extra vluchten in te lassen. Maar dan moeten de passagiers of ITA voor de kosten opdraaien. ITA is echter bankroet, terwijl de meeste passagiers financieel ook aan de grond zitten. De kosten die zij moeten maken om hun verblijf noodgedwongen te verlengen, kunnen immers niet op de ITA worden verhaald.

De passagiers worden van het kastje naar de muur gestuurd. De kantoren van ITA zijn sinds een week gesloten, terwijl de directie van het bedrijf in alle toonaarden zwijgt. Minister Castelen en de Nederlandse ambassade in Paramaribo hebben de verwachting uitgesproken dat een deel van de gedupeerden in de loop van deze week alsnog naar Nederland kan vertrekken.