Luchtaanval kost tientallen Colombiaanse rebellen het leven

Print
Gevechtsvliegtuigen van het Colombiaanse regeringsleger hebben een konvooi van de Revolutionaire Gewapende Krachten van Colombia (FARC) onder vuur genomen. Enkele tientallen FARC-strijders zijn daarbij om het leven gekomen, heeft opperbevelhebber generaal Fernando Tapias gezegd.
BR> Zo'n duizend strijders van het linkse rebellenleger werden bij de grens tussen de zuidelijke staten Meta en Guaviare beschoten. Volgens Tapias werden bij de beschietingen van afgelopen donderdag zeventien trucks van de FARC verwoest. Eerder in de week zouden al vier voertuigen vernietigd zijn. Het dodental ligt vermoedelijk boven de vijftig, zei Tapias. Het is maanden geleden dat er bij één aanval zoveel rebellen om het leven kwamen.

De FARC, die zo'n 16.000 leden telt, vecht al zeventien jaar tegen de regering. De strijd wordt grotendeels betaald uit de opbrengsten van ontvoeringen en illegale drugsproductie. Die laatste geldbron dreigt op te drogen als gevolg van Plan Colombia. Dat project, dat voor een deel door de Verenigde Staten wordt gefinancierd, is gericht is op het bestrijden van de drugsproductie. Onder meer met Amerikaanse vliegtuigen worden verdelgingsmidddelen over de coca- en papaverplantages uitgespoten.

Strijders van een rechtse paramilitaire groepering doodden donderdag twaalf personen die ze ervan beschuldigden samen te werken met het linkse Nationaal Bevrijdingsleger (ELN). De politie heeft dat zaterdag gemeld. Na de aanval in een dorp in de provincie Antioquia, waar veel gewapende groeperingen actief zijn, zijn tientallen bewoners het dorp ontvlucht.