Filipijns hoteleigenaar vervolgd voor nalatigheid

Print
De brand die zaterdag woedde in een hotel in een voorstad van Manilla heeft aan zeker 72 mensen het leven gekost. De meeste slachtoffers zijn aan rookvergiftiging bezweken. De eigenaar van hotel Manor in Quezon City zal worden vervolgd omdat hij de veiligheidsvoorschriften heeft genegeerd, is zondag bekendgemaakt.

De brand brak om 04.15 uur plaatselijke tijd uit op de derde verdieping van het zes verdiepingen tellende gebouw. De brandweer had 3,5 uur nodig om het vuur te blussen. De brand ontstond als gevolg van kortsluiting in de bedrading in een plafond van een bergruimte en ging gepaard met een enorme rookontwikkeling. De rook verspreidde zich razendsnel via het trappenhuis en de ventilatieschachten naar de bovenste verdiepingen. De hotelgasten werden in hun slaap verrast.
Een groot aantal lichamen werd gevonden in de badkamers van het hotel. Kennelijk waren de slachtoffers daarheen gerend omdat ze geen uitweg konden vinden.

Een jaar geleden was door de brandveiligheidsinspectie geconstateerd dat in het hotel geen brandalarm was, dat de aanwezige blusappratuur niet goed functioneerde en dat er ook geen goede vluchtroutes waren. De eigenaar werd gesommeerd deze zaken op orde te brengen. Onderzoek na de brand heeft uitgewezen dat aan de geconstateerde gebreken niets was gedaan, zei Romeo Villafuerte, het hoofd van het onderzoeksteam. "Dat gebouw was gewoon een val. Ik heb medelijden met de mensen die in die val zaten", aldus Villafuerte.