Peres wil Arafat "in nabije toekomst" ontmoeten

Print
De Israelische minister van Buitenlandse Zaken Simon Peres wil "in de nabije toekomst" de Palestijnse leider Yasser Arafat ontmoeten om over een staakt-het-vuren te spreken. Dat heeft Peres zaterdagavond voor de Israëlische televisie gezegd. Premier Ariel Sharon kantte zich tot op heden fel tegen een ontmoeting met Arafat.
Een precieze datum voor een bijeenkomst met Arafat gaf Peres evenwel niet. "Zelfs als er een datum werd vastgesteld, zou ik die niet vrijgeven, want openbaarheid is de vijand van de onderhandelingen", aldus de buitenlandminister.

Peres heeft een voorstel uitgewerkt voor Arafat waarbij hij de Palestijnse leider een "staakt-het-vuren in etappes" aanbiedt. Zo zou op de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook gebied per gebied een staakt-het-vuren opgelegd worden tot de rust volledig is teruggekeerd.
Het voorstel bevat ook enkele suggesties om de beperkingen voor de Palestijnse bevolking op te heffen en tegelijkertijd de veiligheid van de Israëli's te behouden.
Peres zei zaterdag ook nog dat er op verscheidene politieke niveaus contacten zijn met de Palestijnen om tot een staakt-het-vuren te komen.