Spektakel op Staaien

Print
HASSELT - Op de tweede speeldag was er in de slotfase van de Limburgse derby spektakel te beleven. Lommel stond 2 minuten voor tijd 2-3 voor, maar de Kanaries bogen die achterstand in enkele minuten nog om in 4-3 winst. Racing Genk ging zwaar onderuit op het veld van Antwerp (3-0). Anderlecht won met 1-3 in La Louvière, Standard stelde op Sclessin niet teleur en pakte GBA in.
De eerste Limburgse derby van dit seizoen zorgde al meteen voor vuurwerk. Alhoewel STVV het best van start ging, maar enkele loepzuivere kansen de nek omwrong, waren het de bezoekers uit Lommel die op voorsprong kwamen via Dieter Dekelver. Lang duurde de Noord-Limburgse vreugde niet, want Mbonabucya kon al snel tegenscoren. Toch was het Lommel dat met een voorsprong de rust inmocht: Mirek Waligora trapte in een scrimmage de bal binnen. Vlak na rust leek de wedstrijd gespeeld toen Ibrahim Tankary er - volledig vrijstaand - met een kopbal 1-3 van maakte. Danny Boffin kon nog tegenscoren, maar verder leken de zwoegende Kanaries niet meer te raken. Twee minuten voor tijd was het toch weer Mbonabucya die nog een puntje uit de brand leek te slepen voor STVV. Lommel was volledig van slag en gaf in blessuretijd ook het laatste puntje uit handen: de ingevallen en hardwerkende Dalibor Mitrovic fleurde zijn debuut op met de winning-goal. Daniël Scavone werd in de allerlaatste seconden van de wedstrijd nog uitgesloten na een fout op Wouter Vrancken.

Racing Genk ging met de billen bloot in Antwerp. De thuisploeg startte weliswaar het beste, maar het was Genk dat na een kwartiertje overnam en de eerste kans(jes) bij elkaar voetbalde. Koen Daerden kon een actie van Reini en Sonck niet afwerken: hij knalde recht op doelman Klak. Niet lang daarna sloeg Antwerp echter toe: Harald Pinxten kopte een hoekschop van Ziyatti aan de eerste paal overhoeks voorbij een grabbelende Moons. Op dat moment niet echt verdiend, maar onmiddellijk een vuist maken kon Genk niet. Zeven minuten later belandde een voorzetschot van William Verbeeck tot wanhoop van Moons mooi in de bovenhoek: 2-0 en Genk al voor rust k.o. Racing kon de bakens na rust niet verzetten en Antwerp ging steeds beter spelen. Het was dan ook niet te verwonderen dat de 3-0 - die al een tijdje in de lucht hing - er 20 minuten voor tijd ook kwam. Bernt Evens bereikt Mussa met een gedevieerde voorzet, de Burundees werkt kalm af. De cijfers konden nog zwaarder zijn voor de jonge garde van Sef Vergoossen, maar Moons kon een zwak getrapte strafschop van Stefan Leleu in de slotfase nog stoppen na een fout van Zokora op Mussa. Opvallend was dat de vorige week zo gelauwerde voorhoede van Genk op de Bosuil niet in het spel voorkwam. Racing zet in ieder geval de traditie voort dat er in Deurne niet veel puntjes worden geraapt.

Ali Lukunku was (nog maar eens) dé man op Sclessin. De vorig seizoen vaak uitgespuwde Fransman scoorde driemaal tegen Germinal Beerschot en bezorgde Standard een droge 3-0 zege. Lukunku trof al na 2 minuten doel, toen hij een hoekschop van Meyssen snoeihard binnenkopte. Standard blijft - onder impuls van een goeie Moreira - de kansen bij mekaar voetballen. Op het halfuur wordt Goossens de diepte ingestuurd, GBA-doelman Luciano haalt hem echter onderuit in het strafschopgebied en moet met rood van het veld. Huysmans (vorige week nog goed voor 4 goals) wordt opgeofferd om de Australiër Didulica onder de lat te laten plaatsnemen. Lukunku trapt de penalty binnen. Met tien man komt Germinal Beerschot nu helemaal niet meer in het spel voor en een geduldig spelend Standard blijft dreigen. Tien minuten na rust is de wedstrijd helemaal gespeeld als Walem Lukunku aanspeelt. De Fransman vlamt droogweg de 3-0 voorbij invallersdoelman Didulica. Voor Standard hoeft het zonodig niet meer, Germinal Beerschot kan uitbreken via Kpaka, maar kan de eer niet redden.

Anderlecht behaalde vooral op karakter een 1-3 zege op La Louvière. Paarswit kwam na 10 minuten op voorsprong toen Onder Turaci een hoekschop van De Bilde in eigen doel deed belanden. La Louvière liet niet begaan en kwam op het halfuur opnieuw op gelijke hoogte via een frommelgoal van de Franse aanwinst Nicolas Ouédec. Daarna verwatert de partij helemaal en kan een weinig inspiratierijk geen gaatje vinden in de goede organistatie van de Wolven. Seol blijft tijdens de rust in de kleedkamers en wordt vervangen door Mornar. Dat bleek een goede zet van Aimé Anthuenis, want de beweeglijke Kroaat zorgt voor enkele tempoversnellingen. In een één-twee met Aruna, brengt hij de Ivoriaan voor doel. Aruna werkt in twee tijden voorbij doelman Tidman. Twintig minuten voor tijd is de buit binnen voor de Brusselaars als de pas ingevallen Iachtchouk een voorzet van Mornar al vallend kan binnenkoppen. La Louvière slaagt er niet meer in om de Anderlecht-defensie nog te verschalken, zodat Anderlecht met een 6 op 6 de competitiestart niet lijkt te missen, alhoewel het spelpeil allicht nog niet is wat de directe omgeving van de club doet dromen van grote prestaties. Dat zal Aimé Anthuenis - zo vroeg in het seizoen - voorlopig nochtans een zorg wezen.

Aalst staat, naast Anderlecht en AA Gent, verrassend op een gedeelde eerste plaats in de rangschikking. De Ajuinen versloegen Westerlo in 't Kuipke met 0-1, een goal van Tim Aelbrecht. Bart Deelkens stopte nog een strafschop van Stojak, maar de ploeg van Jan Ceulemans stond om kwart voor tien na twee wedstrijden met 0 op 6.

Beveren en Lierse speelden 1-1 gelijk op de Freethiel. Jonas De Roeck bracht de Pallieters op voorsprong, maar in de tweede helft lukte Steven Wostijn de gelijkmaker voor Beveren. Beide ploegen gingen nog voor de 3 punten, maar gescoord werd er niet meer.

RWDM verloor in het eigen Edmond Machtensstadion met 0-1 van Charleroi. Sergio Rojas was de doelpuntenmaker van dienst voor de Zebra's.