Rogge wijst politieke verantwoordelijkheid IOC af

Print
SANTO DOMINGO - IOC-voorzitter Jacques Rogge wees er donderdag nogmaals op dat het Internationaal Olympisch Comité geen politieke verantwoordelijkheid te dragen heeft en dat er aldus bij de aanduiding van Peking als gaststad voor de Olympische Spelen in 2008 enkel sportieve argumenten in rekening gebracht werden.
Jacques Rogge verwierp op een ontmoeting met de pers in Santo Domingo - onze landgenoot woont in de hoofdstad van de Dominicaanse Republiek een vergadering van de Panamerikaanse Sportorganisatie bij - het verwijt dat zijn organisatie bij de toekenning van de Spelen te weinig rekening zou gehouden hebben met de situatie van de mensenrechten in China. "Het moet duidelijk zijn dat wij een sportieve en geen politieke organisatie zijn. Als de sport er bij kan helpen een bepaalde evolutie op gang te brengen, is dat mooi meegenomen, maar men kan de verantwoordelijkheid om verbetering te brengen in een politieke situatie niet bij ons leggen. Het IOC heeft de voorkeur gegeven aan Peking en zo de wil uitgedrukt om de Spelen naar het drukstbevolkte land ter wereld te brengen. De 1,2 miljard inwoners van China vertegenwoordigen een kwart van de wereldbevolking, zij hebben recht op de Spelen."

Het IOC verkoos op 13 juli Peking boven Toronto (Canada), Parijs (Frankrijk), Istanbul (Turkijë) en Osaka (Japan) en dat ondanks stevig protest van mensenrechtenorganisaties tegen de Chinese kandidatuur.