Wereldspelen Akita 2001: slechte start Belgen

Print
AKITA - De Belgen zijn vrijdag niet goed gestart op de 6de editie van de Wereldspelen in het Japanse Akita. Noch in het petanque, noch in het boogschieten konden onze landgenoten een prestatie van betekenis neerzetten.
In het petanque won de mannenploeg (triplet) eerst nog wel van Tunesië met 13-2, maar daarna verloren onze wereldkampioenen met 13-6 van Frankrijk. De vrouwenploeg (dubbel) stelde helemaal teleur. Onze landgenotes zijn wereldkampioen en titelverdedigers op de wereldspelen, maar moesten vrijdag in zowel Denemarken (13-10), als Spanje (13-8) hun meerdere erkennen.

Gustave Moens, de coach van de mannenploeg, ziet geen slecht voorteken in het verlies tegen Frankrijk. "Acht jaar geleden (wereldspelen in Den Haag) wonnen we onze poulewedstrijd van Frankrijk, maar moesten we in de finale tegen datzelfde Frankrijk de duimen leggen, misschien is het dit jaar wel andersom." Zaterdag geven de Belgen Italië, Spanje en Japan partij.

Claude Henin, die de vrouwenploeg onder zijn hoede heeft, ziet het wat minder rooskleurig in, maar blijft hopen. "We moeten minstens bij de eerste 4 van de groep finishen. Met overwinningen zaterdag tegen Madagascar, Canada en ongetwijfeld tegen Japan, moet dat mogelijk zijn."

In het veldboogschieten mogen de Belgen na één dag de hoop op een medaille al opgeven. Danny Aerts (barebow) bezet een teleurstellende 9de plaats, Marina Prelipcean (recurveboog) is 12de en laatste. Voor een plaatsje in de halve finales zal er al een half mirakel nodig zijn.

Danny Aerts, in 2000 nog 5de op de wereldkampioenschappen, kwam op het erg lange parcours, dat met 72 pijlen voor 24 doelen op een onbekende afstand de deelnemers 8 uur bezig hield, niet verder dan 302 (op 360) punten. Marina Prelipcean, een voormalige Roemeense international, maar nu al 10 jaar voor België strijdend, had last van de hitte en de lengte van het parcours en kon haar 9de plaats op de jongste wereldkampioenschappen niet bevestigen. Zij scoorde slechts 296 punten. Aerts en Prelipcean hebben respectievelijk 23 en 24 punten goed te maken op de 4de in de stand om naar de halve finales te gaan. "Een schier onmogelijke opdracht," erkent ook hun coach Josée Cuypers. "Maar ik ben er wel van overtuigd dat ze het zaterdag beter zullen doen om zo toch nog op zijn minst in de eerste helft van de tabel te eindigen."