Belgen wonnen dit seizoen nog geen WB-klassieker

Print
HAMBURG - De zevende wedstrijd voor de Wereldbeker, zondag in de Noord-Duitse havenstad Hamburg, blijft een buitenbeentje in de reeks van tien. Het saaie verloop ervan is even gemakkelijk te voorspellen als dat van Milaan-Sanremo, de afloop veel minder. In Hamburg is de geografische structuur van het landschap alles behalve geschikt voor een Wereldbekerkoers en dus kan iedereen er winnen.
BR>
De editie van vorig jaar illustreerde dat nog het best. Liefst 124 renners reden samen naar de Mönckebergstrasse waar Missaglia en Casagrande twee uurwerktikjes voor de anderen finishten. Het is dan ook merkwaardig dat Telekom en Erik Zabel er tot nu niet in geslaagd zijn om deze wedstrijd te winnen. De Duitsers, voor wie zegevieren op de via Roma in Sanremo kinderspel is geworden, mochten sinds 1997 geen winnaar meer huldigen. Toen Jan Ullrich vier jaar geleden zijn ereronde reed, heette de Cyclassics nog de GP van Hamburg en was er van een Wereldbeker nog geen sprake. In de drie voorbije jaren liep het telkens fout. Zabel was achtereenvolgens 22ste, 9de en 4de. Terwijl de tactiek toch zo simpel is en in de Italiaanse voorjaarsklassieker al zo vaak lukte: de groep samenhouden, op de eerste rij naar de laatste helling fietsen en dan voluit sprinten.

Petacchi
«Ik houd er rekening mee dat zondag net zo goed Zabel als Petacchi of Balducci kan winnen», zegt de door de wol geverfde ARD-journalist Herbert Watterrot. «Het zou mooi zijn, als een thuisrenner wint. Maar die kans is beperkt tot een solo van Ullrich of een spurtzege van Zabel. Twee tegen zoveel anderen. De winnaar zal wel weer van over de grenzen komen.»

Van over de grenzen: dan denk je ook aan de Belgische ploegen. Met vier en drie renners in het eerste peloton deden Lotto-Adecco en Domo-Farm Frites het vorige week in San Sebastian verre van slecht.

Museeuw
«Voor Museeuw was de Jaizkibel in San Sebastian te lastig, klimwerk is niets meer voor Johan», zegt ploegleider Hendrik Redant. «Maar koersen als Hamburg leest Museeuw beter dan wie ook, daar speelt zijn ervaring een grote rol. Dat kan in zijn voordeel zijn, om eindelijk de tiende WB-zege te behalen die hij zo achterna zit. Maar ook in het voordeel van Knaven, Vainsteins of Wadecki. De wereldkampioen oogde in Baskenland heel fris, tot hij op het allerlaatste bergje totaal onverwacht moest lossen. Wadecki reed 90 kilometer voorop en werd nog zevende. Nu heeft hij, net als Knaven, de Ronde van Denemarken in de benen. Bovendien spelen wij nog mee in beide WB-klassementen. Romans en Johan zijn vijfde individueel en per ploeg doet momenteel alleen Rabobank beter. Toch hoor en lees je dan nog, dat Domo het niet goed doet. Mensen vergeten snel. Nu: één-twee-drie zoals in Roubaix hoeft voor mij niet. Maar een Domo-zege in Hamburg zou me allerminst verbazen.»

Baguet
«In een koers waar ze op twintig kilometer van de aankomst nog met meer dan honderd samen zijn, moet je meer dan een tikkeltje geluk hebben om te winnen», weet Serge Baguet, vorige week vijfde in San Sebastian en nu voor het eerst aan de start in Hamburg.
«Toch heb ik er voor mezelf en de andere Lotto's een goed oog in. Ik voel me nog steeds niet leeg. Ik blijf me goed verzorgen, koers weinig (deze week alleen in Heusden, red) en heb nog altijd de moral om te trainen.»

De goede bedoelingen zijn er dus. Nu de daden nog. In de laatste drie seizoenen gebeurde het niet één keer, dat niet minstens één WB-wedstrijd door een landgenoot werd gewonnen. Nu stond na zes van de tien WB-klassiekers nog geen Belg als nummer één op het podium. De tijd begint dus te dringen.