"DVD zal plaats innemen van de video"

Print
Volgende week maakt de nieuwe dvd-recorder van Philips zijn opwachting op de IFA 2001-tentoonstelling voor consumentenelektronica in Berlijn. Met de komst van dat nieuwe type dvd-apparaat, waarmee ook kan worden opgenomen, wordt de traditionele videoband een stap verder richting archieven verwezen. "Op lange termijn valt te verwachten dat de dvd de plaats van de video zal innemen", voorspelt woordvoerder Julien Michiels van Philips.
DVD (Digital Versatile Disc) is een nieuwe technologie waarbij beeld en geluid digitaal op schijf worden vastgelegd. De kwaliteit is beduidend beter dan op de traditionele videotape en de technologie biedt ruimte voor extra's als ondertiteling of nasynchronisatie in een taal naar keuze, een langere director's cut of een documentaire over het maken van de film. In ons land gingen volgens cijfers van de Belgische Videofederatie vorig jaar 2,5 miljoen dvd's over de toonbank, viermaal zoveel als in 1999.

Recent maakte Philips bekend dat het voortaan de productie van zijn videorecorder uitbesteedt aan het Japanse bedrijf Funai Electric. Dat betekent echter niet dat het Nederlandse concern de ontwikkeling van de toestellen zal stopzetten. "Philips blijft de productie van de videorecorder verder ontwikkelen, want het toestel zal niet van dag op dag verdwijnen", weet Julien Michiels. "Maar het valt te verwachten dat dvd op lange termijn de plaats zal innemen van video".

"De videomarkt blijft nog steeds een interessante markt voor ons. Philips neemt op de Europese, en de Belgische markt nog steeds een leidinggevende positie in", aldus de Philips-woordvoerder. "Anderzijds kijkt Philips naar de ontwikkelingen op de markt. Het is zo dat de video-markt in ons land tijdens de eerste helft van dit jaar in waarde afnam, enerzijds door de afname van de verkoop, maar ook omdat de prijs onder druk staat".

Philips zal de nieuwe dvd-rw-recorder, die in Hasselt geproduceerd wordt, volgende week introduceren op de IFA 2001-tentoonstelling in Berlijn. Met deze recorder kan de consument zelf video-opnames maken met digitale kwaliteit en ze afspelen op de meeste bestaande dvd-spelers of dvd-rom-drives op pc. Het toestel werd uitgeroepen tot de 'Europese digitale videorecorder van het jaar 2001-2002' door de Europese Imaging and Sound Association (EISA).