Derde fase restyling Radio 1 op 3 september van start

Print
Vanaf 3 september voert Radio 1 de derde fase van de restylingoperatie door. Prioriteit daarbij is een volledige wijziging van de voormiddagprogramma's, zowel tijdens weekdagen als in het weekend. Ook de zondagavond krijgt een ander jasje en focust op literatuur. Opvallendste veranderingen zijn de 'verbanning' van "Groot Gelijk" naar zaterdagmiddag en een debatprogramma tijdens weeknamiddagen.
In april werden het sportaanbod en de nieuwsuitzendingen opgefrist, de namiddagprogrammering kreeg en gedaanteverwisseling en er kwamen nieuwe nettunes. In juni kreeg de informatiezender met "Tussen Droom en Daad" eindelijk een eigen nachtradio. Het derde luik van de opsmuk van de informatiezender werd vrijdag voorgesteld in Park Den Brandt in Wilrijk.
"De Zuidkant" wordt vanaf maandag 3 september elke weekdag definitief vervangen door een nieuw magazine van Sven Speybrouck en Koen Fillet. Speybrouck is gekend van De Nieuwe Wereld en Camping Casablanca; Fillet presenteerde voordien de zaterdagliveshow "Levende Lijven". Het magazine, dat eerlang nog een naam krijgt, handelt over allerlei wetenschappelijke weetjes. Fillet en Speybrouck zullen de luisteraar overstelpen met vragen, die de luisteraar moet oplossen. "Het is niet zozeer de bedoeling om zo snel mogelijk tot een oplossing te komen, maar het zoeken op zich naar een antwoord zou leuke radio moeten opleveren", legt Fillet uit. Fried'l Lesage mag voortaan twee uur lang, elke werkdag van 11.00 tot 13.00 uur, haar ding doen in "De Nieuwe Wereld". Veel zal er volgens producer Geert Vermaecke niet veranderen. Het actualiteitenmagazine "Actueel", dat elke weekdag na het 13.00 uur journaal dieper ingaat op de actualiteit van de dag, kan vervangen worden door een debatprogramma. "Als de actualiteit van de dag het toelaat, kunnen we een middagdebat op de radio organiseren. Een vereiste daarbij is wel dat er minstens twee personen een duidelijk aantoonbare tegenstrijdige mening over het dossier hebben", zegt nethoofd Annemie Van Winckel.
Knackjournalist Joël De Ceulaer lanceert vanaf zaterdag 8 september "Doctor in de Actualiteit", een wekelijkse kwis over de actualiteit van de voorbije week. Het nieuwe programma loopt van 09.00 tot 10.00 uur. Machteld Libert neemt van 10 tot 12 uur de fakkel van de actualiteit over en gaat in "Buitenlandse Zaken" dieper in op de actualiteit uit het buitenland. "Groot Gelijk", dat nu nog elke weekdag naar de mening peilt van de luisteraar over een onderwerp dat brandend actueel is, verschuift naar de zaterdagmiddag tussen 12.00 en 13.00 uur. "We staan nog steeds achter de formule, maar stellen vast dat we onszelf af en toe herhalen als het programma elke dag op antenne gaan. Als het nu één keer per week de ether in gaat, dan zal dat sterker en krachtiger overkomen", aldus Van Winckel.
De zondagmiddag wordt opgefrist met "Tijdgenoten", waarin twee personen van een verschillende generatie van gedachte wisselen over de actualiteit van de voorbije week. Jo De Poorter presenteert zondag tussen 13.00 en 14.00 uur "De Tekstbaronnen", "waarin twee teams van niet geheel onbekende Vlamingen ondervraagd worden over evergreens, films, romans, stripverhalen en allerlei andere interessante facetten van het collectief geheugen". Jo De Poorter is spelleider en onder meer Gerrit Six, Frieda Van Wijck, Jan De Smet en Lucas Van den Eynde zijn alvast van de partij als gesprekpartners. Op zondagavond lezen bekende en onbekende stemmen stukken voor uit werken uit de klassieke literatuur, nieuwe hedendaagse boeken, theaterstukken, poëzie en proza van allerlei slag. Het programma heeft nog geen naam. Fragmenten uit Gabriël Garcia Marques' "Honderd Jaar Eenzaamheid" komen alvast aan bod.