Bijna 20 miljoen frank voor sculptuur Dali

Print
'Rhinocéros habillé en dentelles' (In kant geklede rinoceros), een sculptuur van de Spaanse surrealist Salvador Dali, is donderdag op een veiling in Deauville voor omgerekend 18,6 miljoen frank (470.000 euro) onder de hamer gegaan.
De koper, uit Normandië, wenst anoniem te blijven. Dat wordt geen gemakkelijke opgave: hij/zij kocht een 3,6 ton zwaar, twee meter hoog en vier meter breed kunstwerk. De bronzen sculptuur heeft een groene patina-laag. Het werk, dat niet voor het eerst te koop werd aangeboden, had een geschatte waarde tussen 453.000 en 754.000 euro.
Op dezelfde veiling ging de sculptuur 'L'Eternel printemps' (De eeuwige Lente) van Auguste Rodin voor 6,8 miljoen frank (170.000 euro) van de hand; de bronzen sculptuur 'Petit éléphant en marche' van Bugatti haalde 57.340 euro.
In Deauville kwam ook werk van de beeldhouwers César, Arman en Niki de Saint Phalle onder de veilinghamer naast schilderijen van Pissarro (onder andere 'De Duinen van Knokke, België'), Gauguin, Miro, Buffet, Signac, Utrillo, Bonnard en Vuillard. Concreet cijfermateriaal daarover gaf de veilingmeester niet; wel wilde hij kwijt dat "de hedendaagse kunstenaars het zeer goed hebben gedaan, beter dan de klassieken".