Taalgrenswandeling in Voeren van start

Print
Een dertigtal leden van TAK (Taal Aktie Komitee) en de Vlaamse Volksbeweging (VVB) zijn zaterdag om 9.30 u. aan het gemeentehuis van 's Graven-Voeren aan hun zeventiende taalgrenswandeling van Voeren naar Diksmuide begonnen. TAK en VVB willen dit jaar vooral protesteren tegen de mogelijke ondertekening van het Europees minderheidsverdrag met de erkenning van Franstaligen als nationale minderheid, zo liet actieleider Bart De Valck zaterdag weten.
De wandeling neemt acht dagen in beslag en bedraagt 300 kilometer. De actievoerders verzamelden zaterdag symbolisch in Voeren omdat deze Vlaamse faciliteitengemeente na meer dan dertig jaar opnieuw door Nederlandse Voerenaars bestuurd wordt. Leden van TAK en VVB hielden zaterdagochtend een ludieke actie aan het gemeentehuis. Die bestond erin tweetalige straatnaamborden te overplakken. Er deden zich geen incidenten voor.
TAK en VVB beschouwen de overwinning van de Vlaamse partij Voerbelangen met burgemeester Huub Broers in Voeren als een stimulans om de zes faciliteitengemeenten in Vlaams-Brabant te vernederlandsen.