NAVO stelt missie naar Macedonië voorlopig uit

Print
De NAVO-raad neemt pas volgende week een definitief besluit over de stationering van de voltallige troepenmacht van 3.500 man die in Macedonië de wapens van de etnisch-Albanese rebellen moet gaan inzamelen, zo is vrijdag in Brussel afgesproken. De raad erkende dat er voortvarend moet worden gehandeld om te voorkomen dat het moeizaam bereikte politieke akkoord afbrokkelt, maar zei het te vroeg te vinden voor een definitief besluit.
De eerste kwartiermakers van de NAVO-operatie Essential Harvest meldden zich inmiddels in Macedonië. Een groep van 120 Tsjechen ging hen vrijdag vooraf. Zij moeten zorgen voor de veiligheid van de NAVO-voorhoede. In de loop van de avond arriveerde in Skopje een Frans transportvliegtuig met vijftien Franse NAVO-militairen. Ook veertig Britse kwartiermakers werden vrijdagavond nog verwacht. Het Britse leger leidt Essential Harvest.
De stationering van de vooruitgestuurde troepen moet dit weekeinde worden afgerond. Maandag zullen zij waarschijnlijk al rapport uitbrengen. Barney White-Summer, de commandant van de 16de Britse Air Assault Brigade die met 400 van zijn manschappen dit weekeinde naar Macedonië vertrekt, zei dat zij er met name op zullen letten of er bij alle gewapende etnisch-Albanese groepen bereidheid bestaat de overeenkomst te honoreren. De NAVO heeft nadrukkelijk gesteld dat de missie niet bedoeld is om de etnisch-Albanezen te ontwapenen, maar om wapens in te zamelen die de rebellen zelf bereid zijn af te staan.
Omdat NAVO-secretaris-generaal George Robertson op spoed heeft aangedrongen wordt verwacht dat kort na het weekeinde een definitieve beslissing zal vallen. Deze moet dan in een aantal lidstaten, waaronder Nederland, aan het parlement worden voorgelegd. De Duitse bondskanselier Gerhard Schröder heeft de oppositiepartijen CDU en CSU vrijdag opgeroepen de deelname van 500 Duitse militairen aan de missie te steunen. Omdat leden van zijn eigen regeringscoalitie hebben aangekondigd de Duitse deelname te zullen afwijzen, kan Schröder de steun van de oppositie nodig hebben. Mocht de missie langer gaan duren dan de beoogde dertig dagen, zei de bondskanselier, dan zal over een verlenging van het mandaat opnieuw in het parlement moeten worden gestemd. Een woordvoerder van de Macedonische regering, Antonio Milososki, zei twijfels te hebben over de verzekering van de NAVO dat de rebellen zonder geweld kunnen worden ontwapend. "We hebben al eens zo'n niet-geslaagde missie gezien in Kosovo", zei hij. De rebellen zijn niet bij de vredesonderhandelingen betrokken geweest, maar hebben een aparte overeenkomst met de NAVO getekend waarin zij beloven hun wapens af te staan. Over hoeveel wapens de rebellen beschikken is niet precies bekend. Zij hebben gezegd er 2.000 te zullen inleveren, maar de Macedonische regering denkt dat zij er misschien wel 8.000 hebben.