Sharon bezoekt troepen in Gaza

Print
De Israëlische premier Ariel Sharon heeft vrijdag een bezoek gebracht aan de Israëlische troepen die in het zuiden van de Gazastrook een complex joodse nederzettingen beschermen.
Tijdens zijn verblijf in het complex, Gush Katif, braken bij de even verderop gelegen Palestijnse stad Rafah vuurgevechten uit. Daarbij raakten 8 Palestijnen gewond. Hoe ver Sharon van de gevechten verwijderd was is niet bekend. Het zuidelijkste deel van Gush Katif ligt slechts anderhalve kilometer van Rafah.
Bij Hebron op de Westoever werd vrijdag een Israëlische auto beschoten, waardoor één inzittende licht gewond raakte. De Israëlische krant Haaretz berichtte vrijdag dat een aantal politici een beweging is begonnen om Israël eenzijdig van de Palestijnse gebieden af te scheiden. Tot de initiatiefnemers behoren minister van kabinetszaken Dalia Itzik en oud-minister Haim Ramon, beiden van de Arbeidspartij, Michael Eitan van de Likudpartij van Sharon, en Dan Meridor van de Centrumpartij.
Afscheiding zou betekenen dat Israël een hek moet oprichten langs de grens, die nu alleen door middel van wegversperringen wordt bewaakt. Ook zou er een oplossing moeten worden gevonden voor de 200.0000 joodse kolonisten die verspreid over de Westoever wonen.
Ramon zei dat hij volgende maand met de beweging naar buiten wil treden. Volgens hem steunt bijna de helft van de Likud-kiezers zijn plan, ook al zou dat betekenen dat er minstens een aantal nederzettingen van de Westoever moeten verdwijnen. Minister van justitie Meir Sheetrit van de Likudpartij zei dat hij tegen het idee was, omdat hermetische sluiting van de grens de nederzettingen aan de andere kant tot getto's zou maken. Ook Sharon heeft zich tegen eenzijdige afgrendeling verklaard, al heeft hij wel versterking van de grensbewaking gelast.