VS zetten leger in tegen bosbranden

Print
De bosbranden in het westen van de Verenigde Staten breiden zich steeds verder uit. De autoriteiten hebben besloten om zo'n 800 militairen in te zetten om brandweerlieden en vrijwilligers bij de bestrijding van het vuur te helpen. In totaal staat nu meer dan 200.000 hectare bos in de staten Oregon, Nevada, Californië en Washington in brand. Er zijn circa 42 grote brandhaarden.
Meer dan 21.000 mensen zijn bezig met het gevecht tegen het vuur. Volgens de autoriteiten werken de brandweerlieden soms ruim 14 uur per dag, en zijn de meesten volledig uitgeput. De militairen moeten hun taak iets verlichten. In de staat Washington zijn ook al 500 gedetineerden ingezet, veelal in kantines voor de brandweerlieden. Volgens diverse Amerikaanse media zijn op veel plaatsen niet genoeg blusvoertuigen en brandbestrijders beschikbaar.
In Oregon worden circa 100 woningen door het vuur bedreigd. Verscheidene dorpen zijn van drie kanten omringd door branden. De branden zijn het gevolg van zeer heet en droog weer in het gebied. Het westen van de VS heeft ook een regenarme winter achter de rug, met weinig sneeuwval. De bossen werden zo droog, dat het kleinste vonkje al fatale gevolen kon hebben. De meeste branden werden veroorzaakt door blikseminslag. De weersvooruitzichten blijven voorlopig slecht: er wordt nog steeds heet en droog weer voorspeld.