Skoko is de nieuwe aanvoerder van RC Genk

Print
GENK - Precies anderhalf jaar in het land en al benoemd tot aanvoerder: je kan moeilijk stellen dat Josip Skoko (25) veel tijd heeft nodig gehad om zich thuis te voelen in Genk. "Ik was ook verrast toen de trainer het me vroeg", bekent Skoko. "Maar ik wil de uitdaging aangaan. De sfeer is helemaal omgeslagen binnen de club, alles lijkt wel nieuw. Als we dat op de Bosuil ook op het veld kunnen tonen, zijn we vertrokken voor een mooi seizoen".
"Jefke wacht op je aan het Themacafé", geeft keeperstrainer Guy Martens mee. Jefke blijkt de nieuwe roepnaam van Josip Skoko. Het kadert in de actie Genk Vlaamsch van trainer Sef Vergoossen. De buitenlanders worden niet alleen verplicht Nederlandse les te nemen, het Nederlands wordt ook de voertaal op het veld en in de kleedkamer. "Veel tijd heb ik dus niet voor een interview, ik moet nog studeren", grapt de olijke Skoko. Als aanvoerder moet hij het voorbeeld geven. "Veel verder dan de geijkte voetbaltermen sta ik nog niet. Maar ik zal mijn best doen".

Organisatie
Omwille van zijn interlandverplichtingen met Australië in de Confederations Cup, vervoegde Josip Skoko pas na 3 weken voorbereiding de Genkse spelersgroep. Tot zijn grote verrassing stapte hij op 17 juli een nieuwe club binnen. "Zo leek het althans", aldus Skoko, voor alle veiligheid in het Engels. "Onder een nieuwe trainer verandert er veel. Maar deze heeft zowel op als naast het veld een volledig nieuwe organisatie neergezet. Heel indrukwekkend, omdat alles tot in de puntjes is uitgestippeld. Het voornaamste voor ons is de manier van werken op het veld. Er wordt heel specifiek getraind in kleine groepjes. Heel gevarieerd ook, je kan elke dag nieuwe dingen ontdekken en leren. Heel interessant".

Offensief
Het resultaat zie je op het veld. Ook al mag je een thuismatch tegen Beveren ook niet overroepen. "Beveren is geen topper, nee. Maar we trapten er wel 5 binnen. Dat lukte vorig seizoen niet eens tegen een tweedeklasser. Ik vond het bovendien een heel leerrijke wedstrijd. We hebben het een twintigtal minuten moeilijk gehad. Precies toen hebben we de wedstrijd gewonnen. We zijn niet bang achteruit gelopen, maar zijn ons eigen spel blijven spelen".

"Vooral offensief zijn we sterker geworden", beweert Skoko. "Dagano en Sonck voelen mekaar heel goed aan. Bovendien komt er erg veel dreiging vanop de flanken. Ik ben er zeker van dat er niet veel wedstrijden zullen komen, waarin we niet scoren. Het valt alleen af te wachten hoe we zullen reageren als we door de tegenstrever onder druk worden gezet".

Dromen
Niks dan positieve geluiden in het Fenixstadion. Er wordt al luidop gedroomd van de aansluiting bij de topdrie. Zelfs in de bestuurskamer. "Geen probleem", lacht Skoko. "Ik vind het zelfs goed dat de verwachtingen hooggespannen zijn. De mensen dromen, zijn ook erg enthousiast. Het zorgt voor een leuke sfeer in het stadion, het is heel fijn te constateren dat de supporters ons niet hebben laten vallen. Zelf maak ik liever geen pronostiek, ik ben al blij als we hoger eindigen dan vorig seizoen. Het belangrijkste is dat we in dit eerste stadium goed en attractief voetbal brengen. De eerste stap hebben we vorige week al gezet".

Continuïteit
Met een thuismatch tegen La Louvière in het vooruitzicht, kunnen 3 punten op het veld van Antwerp zelfs doen dromen van een vliegende start. "We hebben vrijdagmiddag nog naar enkele videobeelden van Anderlecht-Antwerp gekeken. Daarna werd het 'Game Plan' besproken. Heel veel hoef ik niet te weten van de tegenstrever. Het belangrijkste is dat wij onze speelstijl niet verloochenen. Het verschil tussen een thuis- en een uitmacht is louter psychologisch. Als wij de mentale sterkte kunnen opbrengen om ook op verplaatsing ons spelletje te spelen, ziet het er goed uit. We zijn sterker geworden in vergelijking met vorig seizoen. Het wordt alleen afwachten welke continuïteit we kunnen leggen in onze prestaties. Ik ben echt benieuwd".