Eerste Limburgse derby op Staaien

Print
KORTESSEM/KORTENBOS - Nog voor de eerste bal rolde, was de nieuwe competitie al een rel rijk. Gert Davidts (27), doelman van Lommel, kreeg geen spelerslicentie en miste zo de start compleet. In Gent haalde Dusan Belic van STVV wél de grasmat, maar hij werd na amper 24 minuten uitgesloten. Onterecht, zo bleek en meteen was een tweede rel in de maak. Voor de twee pechvogels start de competitie zaterdag pas echt met de derby STVV - Lommel.
Beide doelmannen waren snel over hun ontgoocheling heen. Het verleden willen ze snel mogelijk begraven, alleen de toekomst, de volgende match, telt. Zaterdagavond dus met de derby op Staaien. Toch keken we met Belic en Davidts nog even terug naar een bewogen voetbalweek.

Je bereidt je 7 weken intensief voor op de competitie en dan loopt het van bij de start al helemaal fout. Wat gaat er dan door je hoofd?
Davidts: "Dat is nauwelijks te beschrijven. Zeker in mijn geval. Na een week voorbereiding begon ik te sukkelen met mijn knie. Ik miste daardoor het oefenkamp. Daarna ben ik als een bezetene beginnen te werken om er tegen 11 augustus te staan. En dan hoor je op 10 augustus om 9 uur 's avonds dat je niet mag spelen. Mijn aansluitingskaart was niet tijdig aangekomen op de bond. Ik speelde toch al 2 jaar voor Lommel. In mei had ik een nieuw 3-jarig contract getekend. Blijkbaar moet je dan opnieuw een aansluitingskaart tekenen. Sorry, maar ik kon niet meer volgen."
Belic: "Het deed verschrikkelijk pijn. Ten eerste omdat ik die rode kaart niet verdiende. Ten tweede omdat Gent er nog eens extra van profiteerde door te scoren uit de vrije trap die daarop volgde. De scheidsrechter zat fout en dat heeft STVV uiteindelijk enorm veel gekost. Dat was dubbele pijn."

Waren jullie woest om zoveel onrecht?
Belic: "Ik was niet kwaad op scheidsrechter Ancion. Hij heeft een fout gemaakt en deed dat zeker niet met opzet. Ik ben ook scheidsrechter geweest in Joegoslavië. Ik floot er in 3de klasse en kreeg de kans om door te stoten naar de top. Maar ik heb voor het keepersvak gekozen. Een scheidsrechter moet beslissen in een halve seconde of hij fluit of niet. Moeilijke stiel."
Davidts: "Vrijdagavond was ik om te ontploffen. Vraag het maar aan Harm Van Veldhoven. En ook in het weekend was ik niet echt te genieten. Maar dat blijft bij mij niet hangen. Na een paar dagen moet dat over zijn. Ik ga binnen de club ook niemand met de vinger wijzen. Wij hebben mekaar nog nodig."

Hoe ben je deze week doorgekomen. Heeft je omgeving het moeten ontgelden?
Davidts: "Ik ben toch enkele dagen kort van stof geweest. Ik zeg in die omstandigheden liefst zo weinig mogelijk. Dan kan ik niets verkeerd zeggen. Veel uitleg heb ik niet gegeven. De mensen zullen het achteraf wel begrepen hebben toen ze de kranten zagen. Niet dat ik met deuren en vensters heb geslaan, hoor..."
Belic: "Neen, mijn familie zal nauwelijks iets gemerkt hebben. Ik ben deze week vooral bezig geweest met de televisiebeelden. Daarop zie je duidelijk dat ik geen hands maak. In Engeland en Duitsland zijn toch al vaak spelers bestraft of vrijgesproken op basis van wat de camera registreerde. Ik hoop dat het Sportcomité daar rekening mee houdt. Ook al word ik maar één speeldag geschorst, dan nog zal ik dat aanvechten. Dan ga ik pas echt kwaad worden, vrees ik."

Zaterdagavond begint het dus echt voor jullie. Dreigt er dan geen overconcentratie?
Davidts: "Daarvoor heb ik al te veel meegemaakt in het voetbal. Vijf jaar STVV, drie jaar Beerschot, een jaartje KV Mechelen en nu mijn 3de jaar Lommel, dan kan je tegen een stootje. Ik ben sedert vorig jaar titularis bij Lommel en hoop dat te blijven. Dus moet ik constant een goed niveau halen, in alle matchen, dus ook op Staaien."
Belic: "De druk bij ons is toch wel wat groter dan bij Lommel. Wij moeten winnen, maar schrik voor overconcentratie heb ik niet. Ik hoop alleen dat ik niet te veel werk krijg, want dat wil zeggen dat Lommel beter was. Deze week heb ik wel ontzettend scherp getraind. Ancion heeft mij een stuk sterker gemaakt."

Een pronostiekje misschien?
Belic: "2-0 voor STVV. Ik heb de samenvatting van Lommel-RWDM op televisie gezien. Daar veel conclusies uit trekken zou verkeerd zijn. Op Staaien zal een heel andere ploeg te zien zijn. Vorig seizoen heb ik Lommel wel een keer of drie gevolgd in de beker. Dat was knap. Ik denk dat we vooral moeten oppassen voor de counters via Waligora en Tankary. En ze hebben er een goeie keeper met Gert Davidts. Voor mij mag hij het op Staaien gerust iets minder doen."
Davidts: "Pronostikeren is de tegenstander motiveren. Daar doe ik niet aan mee. Ik heb een jaar met Jacky Mathijssen gespeeld. Tactisch was hij toen al heel sterk. Als hij dat kan overbrengen op zijn spelers... Onder Van Veldhoven gaan wij altijd voor de winst. Als we er allemaal 100 procent voor gaan, hoeft niemand zich achteraf iets te verwijten. Misschien had Dusan Belic in Gent beter twee keer geel gehad, dan was hij er tegen ons niet bij. (lacht)"