Marc Hendrikx: "Druk was groter in Genk"

Print
BERINGEN - Hij dolt dagelijks met buurman Besnik Hasi in de kleedkamer en geniet van de trainingen van Aimé Anthuenis. Geen wonder dat Marc Hendrikx weinig aanpassingsproblemen kent bij Anderlecht. "Het was tijd om andere lucht op te snuiven", blikt hij een laatste keer terug op zijn periode bij Racing Genk. "Maar de schitterende momenten die ik er beleefd heb, kunnen ze me nooit meer afpakken".
Marc Hendrikx geniet van de zon op het terras van zijn appartement in het centrum van Beringen. Je merkt aan alles dat hij zich goed in zijn vel voelt. Hij praat ook voor het eerst vrijuit over zijn Genkse periode. "Ik keek uit naar deze nieuwe uitdaging. Bij Anderlecht moest ik weer starten vanaf nul. Alles rond je is nieuw, dat maakt het extra plezant. In Genk staat een prachtig stadion en vind je als speler de perfecte infrastructuur terug. Maar alles errond verloopt nog een beetje woelig, het moet nog in zijn juiste plooi vallen. Dat heeft tijd nodig, terwijl je bij Anderlecht aan alles merkt dat de club al 50 jaar meedraait in de absolute top. Ze kennen het klappen van de zweep en weten op welke manier ze in probleemsituaties moeten handelen".

Publiek
Zaterdag loopt Marc Hendrikx in La Louvière met Olivieri nog een oude bekende tegen het lijf. "Domé heeft me deze week nog gebeld, ik moet hem voor de match zeker terugbellen. De contacten met de ploegmaats van de Genkse succesjaren vervagen een beetje, maar ze zijn er nog wel. We hebben samen unieke momenten beleefd. Het mooiste was misschien wel die eerste bekerwinst tegen Club Brugge. Niemand had het verwacht, het feest achteraf was dan ook zó spontaan. Ik zal dat enthousiaste Genkse publiek nooit vergeten".

"Vorig jaar zagen we de keerzijde van de medaille. Als het minder gaat, is de druk immens groot. Zelfs groter dan bij Anderlecht, vind ik. Daar kan het publiek fluiten, krijg je de nationale pers over je heen... maar eens buiten het stadion, verdwijn je in de anonimiteit. Terwijl je als speler van Racing Genk in heel Limburg op straat wordt aangeklampt. De kritiek van het publiek was wel terecht: we hebben vorig seizoen niet goed gevoetbald. Dan heb je als supporter het recht om je stem te verheffen".

Trainers
Hendrikx is ervan overtuigd dat men in Genk de negatieve curve heeft weten om te buigen. "Ze hebben opnieuw de perfecte trainer gevonden", beweert hij. "Het is een hele goeie, die een groep kan kneden. Vergoossen heeft maar één ding nodig: tijd. Hopelijk heeft het bestuur geduld, deze ploeg is nog erg jong. Ik heb al bestuurders horen verklaren dat ze dit seizoen al tegen de topdrie moeten aanleunen. Dat is niet verstandig, denk eraan dat ook bij Anthuenis niet alles op 1-2-3 in mekaar is gevloeid".

Een trainer kan volgens Hendrikx - "als hij zelf de spelers mag aantrekken" - voor 90 procent verantwoordelijk zijn voor het succes van een ploeg. "Vorig jaar is in Genk nog bewezen dat voetbal de teamsport bij uitstek is. Klikt het niet, dan haal je geen resultaten. Iedereen moet iedereen naar een hoger niveau tillen. Daarom heb ik ook zoveel bewondering voor Aimé Anthuenis. Eerst in Genk en daarna bij Anderlecht, heeft hij een team gesmeed dat alles wint wat er te winnen valt. Hij is overigens nog geen haar veranderd, zijn manier van werken en met mensen omgaan is precies dezelfde gebleven".

Bank
Na een korte aanpassingsperiode pakte Marc Hendrikx in de Supercup zijn kans op de linkerflank. "Vorig jaar werd van mij verwacht dat ik elke match de boel zou forceren. Nu moet ik proberen elke wedstrijd mijn steentje bij te dragen. Ik wil dat zo lang mogelijk volhouden, voorlopig lukt dat goed. Maar ik blijf nuchter, ik merk ook dat iemand met de klasse van Hasi een jaar op zijn kans heeft moeten wachten. Daarom besef ik dat er momenten zullen komen, dat ik op de bank zal belanden. Ik ben daar op voorbereid, het is heel moeilijk om een heel seizoen een hoog niveau vast te houden."

WK
Hendrikx staat voor een belangrijk seizoen. Landstitel, Champions Leauge, WK in Japan en Korea... "Tegen Halmstad mogen we niet dezelfde fout maken van de eerste helft in de heenmatch. Toen speelden we hun spelletje mee, hanteerden we veel te veel de lange bal en kwamen we zwaar in de problemen. Dat scenario mag zich niet herhalen, we beseffen heel goed dat we er nog niet zijn. Bovendien moet al onze aandacht in eerste instantie naar La Louvière gaan. Begin je daar tegen 80 procent aan de wedstrijd, dan mag je het vergeten. En alleen als we bij de eerste twee eindigen in de competitie, mogen we weer naar de Champions League."

Rest nog de Rode Duivels. "Een selectie voor de nationale ploeg vergaren, is het makkelijkste wat er is. Je moet op hoog niveau presteren in de competitie, dan volgt de rest vanzelf. Ik lig niet wakker van dat WK, ik zou alleen mezelf extra onder druk zetten."