Pinxten: "Blij dat ik carrière verder zet bij Antwerp"

Print
HAMOND-ACHEL – Antwerp heeft geluk gehad. De bijna 24-jarige Harald Pinxten kapte enkele jaren geleden met voetballen. De minzame Limburger had de overstap gemaakt van Overpelt naar tweedeklasser Turnhout. Na een reeks tegenslagen hing de verdediger voor enkele weken de voetbalschoenen aan de haak. Zijn vriendin, Ronny Van Rethy (ex-Antwerp) en Patrick Goots deden hem van gedacht veranderen.
Wat dreef je tot stoppen met voetballen?
Pinxten: "Ik had het bijzonder moeilijk na het overlijden van mijn broer. Bij Turnhout draaide het niet goed. Het bestuur zag het niet in mij. Er volgde een hele reeks kleine conflicten. Ik had een contract van twee jaar, maar zag die verbintenis uitdienen helemaal niet meer zitten. Gelukkig stond toenmalig trainer Gerard Plessers wel achter mij. Toch stopte ik. Na enkele lange gesprekken met Patrick, Ronny en mijn vriendin keerde ik na 3 weken schoorvoetend terug. Het tweede jaar viel dankzij de steun van verscheidene personen beter mee."

Na Turnhout deed je een stap terug naar Heusden-Zolder. Was je dan niet klaar voor het grotere werk?
"Ik was al blij dat die zwarte periode erop zat en ging maar wat graag naar Heusden-Zolder. Ik maakte de overgang mee van 3de naar 2de klasse. Vorig seizoen eindigden we 12de. Ik speelde weer met plezier en vertrouwen. In februari kreeg ik wel al aanbiedingen van enkele buitenlandse clubs en van Lommel. Toen voelde ik me klaar om de stap naar eerste te wagen. De onderhandelingen met Lommel liepen niet voortvarend. Toen Antwerp op de proppen kwam, twijfelde ik geen moment. Een club met zo een rijk verleden, dan weet je het toch meteen. Op één dag was alles beklonken. Wat was ik blij dat ik terugkwam op mijn beslissing ermee te stoppen."

Hoe verliep de omschakeling van amateur naar prof?
"Zeggen dat het er hier professioneler aan toe gaat, is een open deur intrappen. Met de intensievere trainingen had ik heel wat last. Ik was vorig jaar nog zelfstandige in de metaalconstructie. Bij Heusden-Zolder trainden we 4 avonden in de week. Nu is dat 7 tot 8 keer. Daardoor moet ik veel rusten, alleen voor de sport leven ook. Maar het is leuk dat ik van mijn hobby toch nog mijn job heb kunnen maken. Ik mis mijn vorige werk helemaal niet."

Vorige week maakte je tegen Anderlecht kennis met eersteklassevoetbal. Hoe beviel het je?
"Het was een hele ervaring. Ik ben gewoon voor 2.000 man te spelen. Nu waren er 25.000 supporters. Even ging mijn haar rechtop staan. We presteerden behoorlijk. Over mezelf ben ik ook tevreden. Ik rukte als rechtsachter mee op wanneer het kon, lukte enkele acties maar die konden nog beter. En aan mijn positiespel dient ook nog gesleuteld. Mijn favoriete plaats is dan ook die van centrale verdediger."

Vindt de trainer de grote Stefan Leleu (1m86) misschien niet complementair met de nog grotere Pinxten (1m96)?
"We speelden toch al samen tijdens de voorbereiding. Onze gestalte is te compenseren met positiespel, zelfs tegen pocketspitsen. De ervaren Stefan stuurt de verdediging. Maar zet de trainer me rechts, geen probleem. Wie ben ik om een plaats op te eisen?"

Wat verwacht je van je eerste thuismatch met Antwerp, tegen een ploeg uit jouw provincie dan nog?
"Het maakt voor mij niet uit tegen wie ik het veld op moet. Het is gewoon belangrijk om vroeg op het seizoen die eerste zege te pakken. Dat de Antwerp-aanhang ons met aanstekelijk enthousiasme vooruit zal schreeuwen, staat buiten kijf. Vroege winst is altijd een goede stimulans. We starten wel tegen enkele erg ambitieuze ploegen. Maar elk team heeft eens een mindere dag en daar moeten we van profiteren. Binnen de groep wordt echt geen rekening gehouden met een mogelijk slechte start."