Grondin: "Gelijkenissen tussen Ferrera-Wenger"

Print
BEVEREN - De 21-jarige David Grondin werd dit seizoen uitgeleend door Arsenal aan Beveren. De jonge Fransman liet in de voorbereiding al mooie dingen zien. In de nieuwe competitie kwam hij nog niet in actie, want niet speelgerechtigd. Maar er bestaat geen twijfel meer over: David Grondin start zaterdag tegen Lierse in de basis.
De rasechte Parijzenaar begon zijn loopbaan op erg jonge leeftijd. "Op mijn 6de jaar begon ik bij Viry-Chatillon", kijkt de sympathieke Fransman terug. "Deze club was eigenlijk de beste voorbereiding op een professionele carrière, hoewel ik vind dat het team de jongste jaren aan kwaliteit verliest. Tot mijn 16de speelde ik in de Parijse regio, om dan naar het Centre de Formation te gaan in Saint-Etienne. Daar bleef ik 4 jaar. In 1998 tekende ik een 6-jarig contract bij Arsenal. Vorig jaar werd ik uitgeleend aan de Franse tweedeklasser Cannes. Nu kwam ik, mede dankzij de samenwerking tussen de Londense club en Beveren, op de Freethiel terecht."

De linkermiddenvelder speelde niet al te vaak in het eerste elftal van Arsenal, maar kwam wel in de ploeg tegen heel wat voetbalgrootheden. "In de Champions League speelde ik één keer tegen de Grieken van Panathinaikos. Maar dat had veel, zoniet alles, te maken met het ontbreken van maar liefst 11 kernspelers. Verder heb ik mogen meespelen tegen Liverpool in de Premier League. Dat was echt een geweldige ervaring. Het werd toen 0-0. In het kader van de Liga-beker speelde ik mee tegen Chelsea, een partij die we verloren met 5-0."

"Beveren is een stap vooruit."
Grondin werkte al onder verscheidene trainers. "De beste trainer die ooit had? Zonder twijfel Wenger bij Arsenal. Ik leerde heel wat nieuwigheden. Maar ook in het vormingscentrum in Saint-Etienne heb ik heel veel opgestoken. Als ik de manier van werken van Wenger en Ferrera vergelijk, zie ik toch wel heel wat gelijkenissen. Net als in Engeland krijgen we hier bij Beveren heel wat tactische trainingen. Maar in Engeland worden natuurlijk ook meer wedstrijden gespeeld, waardoor tactische sessies overbodig zijn. De spelers weten hoe het spelletje in mekaar zit en ze kunnen terugvallen op automatismen."

Ondanks zijn jeugdige leeftijd heeft Grondin al enkele leuke herinneringen bij mekaar gespeeld. "Bij Saint-Etienne heb ik bijzonder mooie momenten gekend. We hadden een heel goeie ploeg, want we wonnen het kampioenschap voor -17-jarigen. En natuurlijk heb ik heel veel genoten van de matchen in het kader van de Champions League met Arsenal. Het is echt een droom om voor een dergelijke topclub te mogen spelen. Je werkt er in de best mogelijke omstandigheden en in een schitterende entourage. Vooral mogen trainen met echte wereldvedetten als Henry, doet je dromen. Maar natuurlijk heb ik ook al enkele ontgoochelingen gekend. Zo miste ik nipt het EK met de Franse beloften, omdat mijn coach bij Saint-Etienne me niet wilde afstaan. Het ergste was dat twee van mijn beste vrienden wél mee mochten."

Over de kwaliteiten van de jonge Fransman hoeft geen twijfel te bestaan. Een topclub, in België of elders, moet dan ook zijn betrachting zijn. "Ik ben in Beveren neergestreken als jonge knaap. Beveren is voor mij in alle geval een stap vooruit, aangezien ik vorig seizoen in de Franse Division 2 speelde. Mijn eerste doel is dus vooral om zoveel mogelijk wedstrijden te mogen spelen en goede resultaten te boeken met de club. We moeten proberen om nog wat progressie te maken. Match per match bekijken blijft de boodschap. De rest zien we verderop het seizoen wel. Ik ben hier graag, hoor." (lacht)