Schaessens wil nieuw Westels verlies vermijden

Print
WESTERLO - Als we trainer Jan Ceulemans mogen geloven, begint de competitie pas zaterdagavond voor Westerlo. Het verlies tegen Club Brugge was ingecalculeerd. Tegen Aalst worden 3 punten vooropgesteld. "Nieuw puntenverlies is geen ramp, maar zou het vertrouwen in de groep kunnen aantasten en dat moeten we vermijden", beseft Marc Schaessens.
Hoe zwaar werd er de voorbije week nog getild aan de uitschuiver in Brugge?
Marc Schaessens: "De fouten werden besproken, maar er zaten in deze match ook positieve punten. Iedereen heeft de mond vol van de 3 tegendoelpunten in 10 minuten. We moeten lessen trekken uit het feit dat dit telkens het gevolg was van individuele fouten. Maar deze missers mogen de positieve punten niet verdringen. Westerlo creëerde 5, 6 open kansen in Brugge. Welke ploeg gaat dat dit seizoen nog doen in het Jan Breydelstadion?"

Trainer Ceulemans experimenteerde in Brugge met een onuitgegeven verdediging met Schaessens als sluitstuk. Doe je zoiets ongestraft in Brugge?
"De trainer had de tactiek vooraf met mij besproken en op papier klonk het heel logisch: Ba, Machiels en De Coninck zouden het spitsentrio Mendoza-Lange-Verheyen opvangen en ik de gaten opvullen om dan bij balbezit voor de verdediging te spelen. Dat is niet verlopen zoals het moest, maar dat kwam omdat de individuele opdrachten niet werden uitgevoerd zoals afgesproken. Maar ik wijs niemand met de vinger. Je wint en verliest met elf. En als de trainer tegen Aalst voor dezelfde opstelling kiest, speel ik zonder morren op die positie. Hij is de baas, of ik nu akkoord ga met zijn tactiek of niet".

Ondanks het feit dat in Brugge met Severeyns en Van den Bossche maar twee nieuwelingen op het veld stonden, lijkt het huidige Westerlo nauwelijks op dat van vorig seizoen.
"Vergeet niet dat we een totaal vernieuwde aanvalsgordel hebben. Ander type spitsen ook. Vorig seizoen speelden we overwegend met twee spitsen, nu moeten Van Den Bossche en Willemsen meer infiltreren om Severeyns hulp te bieden. De Cisse is niet de diepe spits die op een bal staat te wachten. Hij moet oorlog maken en links en rechts de hoeken induiken. Dat vraagt een aanpassing van de hele ploeg".

Zwaar verlies tegen Anderlecht en Brugge. Staat Westerlo voor een moeilijk seizoen?
"Neen, deze ploeg kan voetballen. Brugge en Anderlecht kregen 4 kansen en hebben die alle vier benut. Dat heb je met ploegen van dat kaliber. Elk foutje wordt onverbiddelijk afgestraft. Maar we staan niet elke week tegenover Club Brugge of Anderlecht. We maken nog te veel foutjes. Als we die kunnen vermijden, kunnen we ook een vuist maken tegen de sterkere clubs".

Staat de ploeg niet onder druk vermits er tegen Aalst moet worden gewonnen?
"Moeten? Dit is pas de tweede competitiewedstrijd. Bij een gelijkspel of verlies is er niks gebeurd. Een nieuwe nederlaag zou wel het vertrouwen kunnen aantasten en dat moeten we vermijden. Maar er is geen reden tot paniek. We moeten heel geconcentreerd spelen en dan hebben we een heel goede ploeg. Dat gaan we zaterdagavond laten zien".