Nederland pakt mogelijk uit met 'rokerskaart'

Print
In Nederland zullen sigaretten uit een automaat over enkele jaren mogelijk alleen nog met een aparte chipkaart worden betaald. De kaart zou voorzien zijn van pasfoto, naam en geboortedatum. Het zal dan onmogelijk zijn muntgeld in de sigarettenautomaten te werpen. Het is aan de Nederlandse Kamer om uit te maken of de 'rokerskaart' er komt.
Minister van Volksgezondheid Els Borst heeft dat aan de Kamer geschreven. Op deze manier wil zij de verkoop verhinderen van sigaretten aan jongeren onder de 16 jaar. Nu kunnen die dat koopverbod nog ontduiken door een pakje uit een automaat te kopen.
De jongeren krijgen geen 'sigarettenpasje' als ze jonger zijn dan 16. De eigenaar van een automaat, bijvoorbeeld een caféhouder, moet er op toezien dat de jongeren geen pasje van iemand anders gebruiken. Het socialistische PvdA-Kamerlid Oudkerk heeft het idee voor een speciale pinpas voor sigarettenautomaten in mei in een motie aan de minister voorgelegd. De bewindsvrouw heeft sindsdien de uitvoerbaarheid ervan onderzocht. Ze schrijft nu in beginsel positief te staan tegenover het idee.