Rally van Australië met nieuw startsysteem

BRUSSEL -

De rally van Australië zal dit jaar met een nieuw startsysteem gereden worden om zo een tactisch steekspel te voorkomen. De organisatoren willen een herhaling van de laatste editie, die een dieptepunt in de geschiedenis van het WK rally werd, vermijden. Toen was er menig piloot, die liever dan een proef om ter snelst af te leggen, opzettelijk tijd verloor om zo de dag nadien niet als eerste de baan op te moeten.

BELGA

BR>

Dit jaar zal het anders zijn want de snelste rijders zullen hun startpositie zelf kunnen bepalen dankzij een nieuw systeem. De eerste proef wordt een showetappe met omgekeerde startorde. De rijder met de snelste tijd in die showetappe mag kiezen op welke plaats hij in de volgende proef wil starten, de tweede heeft tweede keus, de derde derde keus en zo verder. Op het einde van de eerste en de tweede dag kan de leider ook zijn positie kiezen tussen de FIA prioriteit piloten, vooraleer de anderen hun startpositie nemen in orde van het resultaat.

Dit nieuw systeem zou paal en perk moeten stellen aan het niet zo fraaie element van de WK rally van Australie 2000. Vorig jaar werd er opzettelijk tijd genomen, een lekke band verzonnen, en meer van dat.

Dit jaar wordt de rally van Australië van donderdag 1 tot zondag 4 november gereden. Het is de voorlaatste rally om het wereldkampioenschap 2001.