Goud voor Yegorova in uiterst vijandige sfeer

EDMONTON -

Felicitaties bleven achterwege. De ereronde ook. Publiekelijk aan de schandpaal genageld. Olga Yegorova verliet zaterdag de atletiekbaan in Edmonton, uitgejouwd door 50.000 vijandige toeschouwers. De 29-jarige Russische atlete had net goud opgehaald op de 5.000 meter, maar moet er geen moment vrolijk van zijn geworden. Daarvoor was haar naam al teveel door het slijk gehaald wegens een positieve dopingcontrole, een maand voor het WK.

BELGA

De aanwezigheid van Yegorova in Edmonton riep de afgelopen week veel vragen op. De Russische was op 6 juli tijdens de Golden League-meeting in Parijs positief bevonden op het gebruik van EPO. De Russische werd aanvankelijk geschorst, maar ging uiteindelijk vrijuit, omdat er bij de (positieve) contra-expertise een procedurefout werd gemaakt.

Voor de Internationale Atletiekfederatie (IAAF) zat er niets anders op dan de atltete van start te laten gaan in Edmonton. Tot grote woede van haar collega's en het Canadese publiek. Donderdag in de series stond Paula Radcliffe al op voor een publiekelijk protest. De Britse atlete schaamde zich er niet voor nog voor de start van de series een bord op te houden met daarop de niet mis te verstane tekst: "EPO-gebruikers buiten".

Radcliffe had eerder al bijstand gekregen van de Roemeense Gabriela Szabo, die na haar wereldtitel op de 1.500 meter dreigde de 5 km te boycotten. Dat dreigement slikte ze in, maar zaterdag na haar tegenvallende 8ste plaats luchtte ze haar hart. "Voor mij is Yegorova geen wereldkampioene."

Na haar zege vluchtte Yegorova de ruimtes onder de tribune in. In de vijandige sfeer had het geen zin uitgebreid feest te vieren. De wereldkampioene op de 3 km indoor verklaarde vergeten te zijn een ereronde te lopen. Niemand die aan dat verhaal enige waarde hechtte. "Het is hun goed recht", reageerde ze op vragen over het luide boegeroep van de tribunes.

Zeventig seconden haalde ze dit seizoen van haar beste prestatie op de 5.000 meter af. Dat riep al vragen op. Na de dopingcontrole in Parijs dacht iedereen het antwoord te hebben op die opmerkelijke verbetering. "Ik heb hoogtestages afgewerkt en meer kilometers dan ooit getraind", zei ze er zelf over. De toehoorders zwegen. "Ik ben bereid op elk moment een nieuwe test te ondergaan. Ik ben onschuldig", voegde ze er aan toe.

De IAAF liet voor en tijdens het WK in Canada nog tientallen atletes op epo controleren. Ook Yegorova. Ze bleek 'clean' te zijn en dus vond de atlete dat ze terecht kon starten. "Ik vind het echter uiterst treurig dat ze kon meelopen. Voor mij staat het vast dat ze positief is geweest", meende de Duitse Irina Mikitenko, 5de in de finale. De harde kritiek deed Yegorova uiterlijk weinig. "Ik heb er in de aanloop naar de wedstrijden ook niet op gelet. Het doet me weinig. Na de uitslag van de dopingtest in Parijs ben ik uitgegaan van een vergissing. Dat is hier ook gebleken. Ik ben opnieuw getest en daaruit is niets verkeerds naar voren gekomen. Ik ben blij met mijn titel. De toekomst zal uitwijzen of anderen dit succes ook kunnen accepteren."