WK: Belgisch estafetteteam niet in finale

Verwarring alom zaterdagavond op het WK atletiek in het Canadese Edmonton, waar het Belgische estafetteteam op de 4x100 m bij de mannen zich eerst niet, dan plots wel, maar uiteindelijk dan toch weer niet plaatste voor de halve finales.

BELGA

België eindigde in zijn reeks aanvankelijk als zesde in een nieuwe Belgische recordtijd van 39.22. Die volstond evenwel niet voor kwalificatie voor de halve finales. Even later schoof België op naar rang vijf, na de diskwalificatie van reekswinnaar Duitsland, maar veel veranderde dat niet aan het eindverdict voor Nathan Bongelo, Anthony Ferro, Kevin Rans en Erik Wijmeersch.

Dat was even later wel het geval, toen ook titelverdediger Amerika, tweede in de reeks na Duitsland, gediskwalificeerd werd door de wedstrijdjury "omdat Jon Drummond een voet buiten zijn baan had gezet", iets wat volgens het reglement strikt verboden is .

Vreugde alom in het Belgische kamp, dat zich plost zag heropgevist voor de halve finales. Die vreugde was evenwel van korte duur. Amerika tekende immers beroep aan tegen de diskwalificatie. Na kort beraad 'vergat' de wedstrijdjury even alle regels en gaf het een sterk staaltje van "fair play" prijs: Amerika werd geherkwalificeerd, België mocht terug naar af.