Discovery met 1ste Belgische proeven ISS gelanceerd

Op Cape Canaveral in Florida is vrijdagavond laat het ruimteveer Discovery naar het Internationaal Ruimtestation gelanceerd, zo was live op Internet te volgen. Benevens een nieuwe bemanning voor het ISS, heeft de shuttle ook de eerste Belgische experimenten voor het complex bij.

BELGA

Discovery steeg op omstreeks 23.10 uur Belgische tijd op platform 39A voor de elfde shuttlemissie naar het prille ISS. Het is meteen de vijfde vlucht van een ruimteveer dit jaar, de 106ste sinds het begin van het programma in 1981. De lancering had een dag vertraging vanwege het slechte weer op en rond Cape Canaveral opgelopen.

Discovery moet zich zondagavond omstreeks 21.09 uur op zowat 444 km hoogte aan het ISS vastklinken. Wat meteen een tweede uitwisseling van bemanning in het ISS inluidt. De Amerikaan Frank Culbertson (52), de Rus Vladimir Dezhoerov (39) en de Rus Michail Tjoerin (41) vervangen Joeri Oessatjov, Jim Voss en Susan Helms. Die drie vertoeven sinds begin maart in het complex.

Gezagvoerder Culbertson is aan zijn derde ruimtetrip toe en was een topverantwoordelijke voor de vluchten van shuttles naar MIR. Dezhoerov is een oudgediende van de MIR die in 1995 één van de twee eerste Russen was om met een ruimteveer naar de Aarde terug te keren, en is in geval van nood piloot van de Sojoez-reddingscapsule. Tjoerin is een nieuweling en staat op de loonlijst van de Russische raketbouwer Energija.

Zij zullen zich, in tegenstelling tot de twee vorige Expedities, meer dan ooit met wetenschap kunnen bezighouden. En wetenschap is nu het internationale motief om het ISS te bouwen en uit te baten. Bovenop de bemanningsruil fungeert Discovery via de Europese verhuismodule Leonardo weer als cargo. De in Italië gebouwde module (MPLM in het jargon) is aan haar derde missie toe, de tweede keer onder die naam, en wordt op de vierde vluchtdag aan het ISS vastgehecht. Waarna een transfert van goederen en uitrusting begint.