Gezin overnacht al zes weken in auto

In het Maasmechelse Uikhoven rollen hun namen al langer van alle tongen. «Heeft u nog altijd niets? Allez, ze kunnen dit toch niet maken?» Roger Leurs (30) en zijn vriendin Jana (27) overnachten al sinds 30 juni met hun 5 en 16 maanden oude dochtertjes in een auto. Het huurcontract van hun vorige huis werd stopgezet.

Kdejager

BR> «We huurden een huis in Uikhoven voor een schappelijk prijsje: 14.000 frank per maand. Maar de problemen begonnen toen onze huisbazin ziek werd en naar een verpleeginstelling moest. Het huis werd verkocht. Toen we dit vernamen, hebben we ons ingeschreven voor een sociale woning bij het Maaslands Huis. Neen, geldproblemen hebben we niet. Maar met die huurprijzen tegenwoordig? Minstens 25.000 frank, dat zien we gewoon niet zitten.»

Het jonge gezinnetje dat begin juni een aanvraag deed bij de huisvestingsmaatschappij, kreeg te horen dat het minstens twee tot drie jaar zou duren alvorens er een huis zou. Ondertussen bleef de tijd niet stilstaan en belandden ze tot hun grote ontzetting op straat. Een dekentje in een rommelige auto verraadt wat er daarna volgde. «We hebben ze gesmeekt om ons een voorlopig huis ter beschikking te stellen», foetert Roger. «Dat kan toch niet zo moeilijk zijn? In het verlengde van de Pauwengraaf in Eisden staan verdorie vijf huizen van de huisvestingsmaatschappij leeg.

Die huizen worden niet verhuurd

kregen we als antwoord.»

Nochtans zocht het Maaslands Huis wel degelijk naar een geschikt alternatief voor de 'autobewoners'. De moeder van Roger huurt al jaren een huis van dezelfde maatschappij. De rekening is dan toch vlug gemaakt? «Ja, dat hebben ze ons aangeboden, maar waar ze wel geen rekening mee houden, zijn de financiële gevolgen voor mijn moeder. Als we bij haar intrekken, verliest ze de helft van haar OCMW-uitkering van 22.000 frank per maand. Reken maar uit, daar kun je toch niet van leven?»

Roger en Jana, die beiden werkloos zijn,

bezoeken

nu dagelijks de moeder van Roger. Maar 's avonds vertrekt het gezinnetje. Een beetje ostentatief. Roger: «We bezoeken mijn moeder om de twee

kleintjes

hun middagdutje te laten doen. 's Avonds wassen we ons, kleden we ons om en dan vertrekken we rond 10 uur in de auto op zoek naar een goed verlichte plaats waar we de auto veilig kunnen parkeren.» 's Morgens wordt het gezinnetje met grote wallen onder de ogen en verkrampt wakker. «Neen, slapen is er niet echt bij. En dat geldt zeker voor de kinderen».

Hun dochtertjes Lenka en Kyara beseffen amper wat hun ouders vertellen. «Deze situatie is inderdaad niet gezond voor die twee», lijkt Jana zich plots even bewust te worden van haar drastische actie. Roger Leurs zocht ondertussen zelfs Vlaams minister van Huisvesting Jaak Gabriëls op die hem liet weten zijn dossier te bekijken.