23 stopcontacten te kort per woning

De toestand van de elektrische installatie in woningen laat in ons land vaak te wensen over. Dat blijkt uit een onderzoek van Copper Benelux, de vakvereniging voor koperverwerkers. Het aantal stopcontacten is meestal ontoereikend en de plaatsing van de aanwezige stopcontacten laat vaak ook te wensen over. Rekening houdend met het aantal aanwezige dominostekkers en verlengsnoeren, wordt de vraag naar extra stopcontacten geschat op 23 per woning.

"De toestand en de kwaliteit van de elektrische installatie wordt door toekomstige eigenaars vaak over het hoofd gezien bij de aankoop van hun woning", zegt Benoit Dôme van Copper Benelux. "Nochtans is de kwaliteit van de elektrische installatie essentieel voor de veiligheid en het gemak van de bewoners. De meeste elektrische installaties zijn relatief oud en onaangepast aan de huidige behoeften van de bewoners, meer bepaald de toenemende aanwezigheid va telecommunicatietoepassingen en het gebruik van allerlei elektrische toestellen zoals keukenrobots. Het aantal aanwezige stopcontacten in een woning blijkt vaak ontoereikend en er heerst ontevredenheid over de positie van de stopcontacten."

Om de situatie op de Belgische markt te onderzoeken, stuurde Copper Benelux een vragenlijst naar twee groepen respondenten. Zij vulden onder meer gegevens in over het aantal stopcontacten in hun woning, de ouderdom van de elektrische installaties, het aantal aansluiting voor telecommunicatie, het aantal vaste verbindingen, hun tevredenheid enz.

Resultaten

In de enquête werd de beschikbaarheid van stopcontacten onderzocht op elf verschillende plaatsen, waaronder de keuken, de woonkamer, de eetkamer, het bureau, buiten... Uit de antwoorden bleek dat in elke woning gemiddeld 31 stopcontacten aanwezig zijn, waarvan ongeveer eenderde permanent in gebruik is, bijvoorbeeld voor de diepvriezer en de koelkast. Per kamer werd een gemiddelde nood aan twee extra stopcontacten vastgesteld. Vooral in die kamers waarin nu al het grootste aantal stopcontacten zijn (keuken, woonkamer, bureau...), blijkt de vraag naar extra stopcontacten groot. In zoverre zelfs dat de helft van de repondenten al extra stopcontacten heeft laten bijplaatsen.

Bekeken over de totale woning, en rekening houdend met het aantal dominostekkers en verlengsnoeren dat de bewoners al in gebruik hebben gesteld, kwamen de onderzoekers tot het besluit dat de nood aan extra stopcontacten kan geschat worden op 23 per woning.

Info: Copper Benelux, Tervurenlaan 168, 1150 Brussel; tel. 02/777.70.90; fax 02/777.70.99; www.copperbenelux.org; mail@copperbenelux.org.