Natuur in boekvorm

Regenachtige zomerdagen, of geen tijd of geld om naar verre oorden te trekken? Duik dan eens in een natuurboek, of zoek op welke vogels in uw tuin rondfladderen.

H4>Gids flora en fauna

Een zeer overzichtelijk en verrijkend boekje is dit. Bovendien heeft het een heel handig formaat, zowel voor kinderen die iets moeten opzoeken voor school als voor de geïnteresseerde natuurliefhebber. Het boek is ingedeeld aan het hand van een aantal kleurcodes, die op de flap van het boek worden beschreven. Gewoon kijken welk soort dier u zoekt, bladeren tot aan de juiste kleur en u vindt alle informatie die u nodig hebt. Alle beschreven soorten zijn trouwens weergegeven met prachtige kleurenfoto's. Alleen al om naar die mooie prentjes te kijken en versteld te staan van de wonderen der Middellandse Zee zou u dit boek kopen. Maar liefst 360 vis- en plantensoorten komen aan bod.

Gids Flora en Fauna van de Middellandse Zee - Matthias Bergbauer en Bernd Humberg - Tirion Natuur- 319 blz

Het complete vijverboek

Waarop moet u letten bij de aanleg van een vijver, hoe kan u een vijver aantrekkelijk maken, welke vissen en welke vijverplanten kiest u best, wat houdt de verzorging in... op 175 dergelijke vragen biedt

Het complete vijverboek

een antwoord. De lay-out is fris en overzichtelijk met talrijke foto's en tekeningen, de uitleg begrijpbaar. Zeker een aanrader voor de vijverliefhebber.

Het complete vijverboek - John Dawes - Tirion Natuur - 207 blz - 900 frank

In de herfst komen ze binnen

De titel verraadt het al: dit boek is gewijd aan spinnen. Auteur is Antwerpenaar Koen Van Keer, lid van de Belgische arachnologische vereniging Arabel en al sinds zijn vierde bezig met het bestuderen en verzamelen van spinnen. Zowat alles wat u over spinnen wil weten, vindt u in dit boek, de zin zowel als de onzin. De rol van en visie op spinnen in diverse landen, de mythes en legenden die over de achtpotigen worden verteld, de giftigheid van de diverse soorten, het fascinerend spinnengedrag dat u ontdekt eens uw angst is overwonnen enz., de auteur heeft het allemaal bestudeerd. Ook op de vraag waarom het geen goed idee is spinnen in uw woning te doden, geeft hij een antwoord. De heisa die twee jaar geleden in Limburg ontstond toen daar de Australische Red Back verscheen, komt eveneens aan bod. Volgens deskundigen zou de Red Back in de zomer van 2002 opnieuw in ons land kunnen opduiken als inheemse spin. En dat zou wel eens een pak materiaal kunnen opleveren voor een nieuw boek...

In de herst komen ze binnen. Zin en onzin over spinnen - Koen Van Keer - Houtekiet/Fontein - 144 blz - 550 frank

Problemen met het paard

Paardrijden is voor jong en oud een hemelse hobby, maar er komt ook heel wat bij kijken. Vele problemen kunnen opduiken, en vaak zijn die volgens de auteur te wijten aan een gebrekkige verstandhouding tussen mens en dier. Wat u kan doen om problemen te voorkomen en wat er moet gebeuren als er dan toch problemen opduiken, beschrijft Kirsten Zoller uitvoerig in dit boek. De uitleg wordt op een eenvoudige manier gegeven, zodat jong en oud, beginners en gevorderden alles makkelijk kunnen begrijpen.

Problemen met het paard - Kirsten Zoller - Bosch & Keuning - 128 blz - 730 frank

Vogels over de vloer

Dit boek is een ideale leidraad voor mensen die vogels in hun tuin willen aantrekken, observeren en voederen. U krijgt allerlei tips over het creëren van een vogelvriendelijke tuin, adviezen om vogels te lokken met voedsel en nestmogelijkheden en er is uitgebreide informatie over de mogelijke gasten in uw tuin en hun gedrag. Met de prachtige kleurenfoto's kan u makkelijk uw gasten herkennen. Leuk zijn ook de handleidingen om zelf een nestkastje of wintervoer te maken.

Vogels over de vloer - Robert Burton - Bosch & Keuning - 224 blz - 825 frank

Handboek natuurfotografie

Hoe u het best dieren of landschappen fotografeert, leert u in dit boek. Topnatuurfotograaf Niall Benvie geeft nuttige tips en belicht de nieuwste technologieën. Hoewel de uitleg niet echt technisch is, zullen sommige leken het wellicht een beetje in Keulen horen donderen. Benvie legt de nadruk op de kwaliteit van het beeld zelf, maar in het tweede deel krijgt u een pak tips over hoe u met de moderne digitale technologie kleine of zelfs grote correcties kan aanbrengen via de computer. Echt verbazingwekkend om te lezen en zien wat de mogelijkheden zijn, maar of het u zelf ook zo perfect lukt, is natuurlijk weer een andere vraag. Oefening baart kunst?

Handboek natuurfotografie - Niall Benvie - Cantecleer - 160 blz - 1.347 frank