Kleinfruit is gezond en makkelijk

Frambozen, jostabessen en de ouderwetse witte, rode en zwarte bessen zitten boordevol vitaminen. Zo van de struik in je mond zijn ze nog het allerlekkerst, maar je kan er ook heerlijke fruitslaatjes, sausjes of jam mee maken. De struiken zijn makkelijke klanten waarvoor in bijna elke tuin met wat zon wel een geschikt plaatsje te vinden is.

BR> "Tuiniers die kleinfruit kweken, hebben daar altijd veel voldoening van. De struiken zijn met weinig tevreden en de oogst is meestal overvloedig. Bessen zijn gezond en lekker. Ook de vogels houden ervan. Als je niet al te veel met hen wil delen, kan je best wel netten spannen." Dat zegt André Hendrickx, hovenier en liefhebber van kleinfruit.

De teelt van frambozen is zeker niet moeilijk maar je moet om te beginnen wel een onderscheid maken tussen zomer- en herfstframbozen. De eerste worden tussen eind juni en eind juli geoogst, de tweede na half augustus tot de eerste nachtvorst. In beide groepen heb je rode en oranjegele variëteiten. "De zomerframboos is een tweejarig gewas. De scheut groeit in het voorjaar en geeft het eerste jaar geen vruchten. Het tweede jaar krijgt hij bloemen en vruchten. Als de cyclus voorbij is, sterft de plant af maar nieuwe scheuten nemen de productie over. Herfstframbozen hebben een eenjarige cyclus. Je moet ze in het vroege voorjaar tot tegen de grond afknippen om bloemen en vruchten te krijgen. Wie op deze manier tewerk gaat met zomerframbozen, kan uiteraard niet oogsten. Als liefhebbers hun frambozenhoekje laten uitgroeien tot een wildernis krijgen ze zeker problemen. De planten goed gescheiden houden, is de boodschap."

Puur sap

Frambozen houden van humusrijke, vochthoudende grond. Net zoals alle kleinfruit zijn de vruchten immers puur sap en hebben dus veel vocht nodig. Hoe meer zon ze krijgen hoe groter en zoeter de frambozen worden. Frambozen zijn het lekkerst als je ze zo van de struik eet. Ze zijn immers zo zacht dat ze al na een paar dagen ijskast heel wat inboeten aan uitzicht én smaak. "Om te vermeerderen, neem je tussen november en maart scheuten weg en begin je op een ander plekje in de tuin opnieuw. Hier kan je niet oneindig mee doorgaan want de frambozen worden automatisch aangetast door virussen. Het is aangewezen je oude struiken om de acht tot tien jaar te vervangen door nieuwe, die dankzij een speciale behandeling volledig vrij van virussen zijn."

Rode bessen

Van de lekkere, ouderwetse rode bessen kan je een hele zomer lang snoepen, als je tenminste de juiste combinatie van variëteiten plant. "De kleur van de bessen varieert van lichtrood tot paarsrood. Liefhebbers oogsten nogal eens te snel en dan is de smaak wat zurig. Rood is niet altijd synoniem van rijp. Best wacht je tot de vruchten nét niet openbarsten, dan zijn ze bijzonder mild van smaak."

Rode bessen zijn regengevoelig. Als de plant water opneemt, doen de vruchten dat ook en dat kan soms wat té snel en overvloedig gaan. Sommige variëteiten hebben hier minder last van, bij aankoop even informeren dus. Rode bessen houden van zon en wat zure grond die voldoende vochtig is. De oudste delen van de struik moeten worden gesnoeid zodat er voldoende zon en licht bij de vruchten kan.

Witte bessen

zijn iets kleiner dan rode, ook de trossen zijn niet zo groot. Daar staat tegenover dat ze veel zoeter zijn én dat de vogels ze door hun onopvallende kleur niet zo vlug opmerken. De teeltwijze is dezelfde als die van rode bessen.

De teelt van

zwarte bessen

is dan weer iets anders dan die van witte of rode. De bossen moeten onmiddellijk na de oogst worden gesnoeid. "Je kan de takken ook mét de rijpe bessen snoeien zodat je die rustig op schoot kan plukken. Bessen kan je als struik maar ook op stam aankopen. Beide vormen kan je prima in een siertuin integreren."

Jostabessen

De jostabes is echt een buitenbeentje onder de bessen. Het is een kruising tussen de stekelbes en de zwarte bes. De paarse vrucht lijkt op de eerste maar heeft de typische cassissmaak van de tweede.

"De jostabes is een zeer vitale struik, die je best de nodige ruimte geeft zodat je niet te veel moet snoeien. Hij is tevreden met een plekje in de zon. Oogsten kan je vanaf eind juni. De cassissmaak van de bessen geeft extra cachet aan je fruitsalades en confituur. Denk er aan dat ook vogels verzot zijn op vruchten."