Albanese rebellen zullen ontwapenen

De woordvoerder van het etnisch-Albanese UCK heeft zaterdag verklaard het Macedonisch vredesakkoord dat maandag getekend zou moeten worden, goed te keuren. Het Macedonische parlement zal het akkoord slechts ratificeren indien de Albanese rebellen hun ontwapening voortzetten.

BELGA

UCK-woordvoerder Ali Ahmeti verklaarde in principe akkoord te gaan met de regelingen in het plan. Ahmeti antwoordde ook bevestigend op de vraag of het UCK verder zou gaan met de ontwapening indien het akkoord maandag getekend wordt. "Ja natuurlijk, we hebben al een paar plannen voor de ontwapening", aldus Ahmeti.

Parlementswoordvoerder Antonio Milososki verklaarde zaterdag dat het UCK moet ontwapenen en dat Macedonië vrij moet zijn vooraleer het parlement overtuigd kan worden het akkoord te ratificeren. "Indien de moordpartijen op Macedonische soldaten, de ontvoeringen en de etnische zuiveringen voortduren, heeft ratificatie geen zin", aldus nog Milososki.

Ondertussen heeft de Macedonische minister van Buitenlandse Zaken, Ilinka Mitreva, de internationale gemeenschap opgeroepen zich tegen de etnisch-Albanese rebellen te keren. Zij benadrukte dat het geduld van de Macedonische bevolking begint op te raken.