Politie jaagt Palestijnen weg bij Orient House

De Israëlische politie heeft zaterdag op gewelddadige wijze Palestijnse demonstranten bij Orient House weggejaagd. Dat hoofdkwartier van de PLO in Oost-Jeruzalem werd vrijdag door Israël bezet en gesloten, tot grote woede van de Palestijnen.

BELGA

De bezetting van Orient House door Israël is een reactie op de Palestijnse zelfmoordaanslag van donderdag, waarbij vijftien mensen om het leven kwamen en ruim negentig gewond raakten.

De Palestijnse leider Yasser Arafat heeft via brieven internationale hulp gevraagd om een einde te maken aan de bezetting van Orient House, zo maakte een hoge Palestijnse functionaris bekend. Arafat heeft onder meer hulp gevraagd aan VN-secretaris-generaal Kofi Annan, de Amerikaanse president George W. Bush, de Russische president Vladimir Poetin en zijn Chinese collega, Jiang Zemin.

Orient House heeft een grote symbolische betekenis voor de Palestijnen en hun strijd tegen de Israëlische controle over Oost-Jeruzalem en de Westelijke Jordaanoever. Volgens de Palestijnen is de bezetting van Orient House een schending van alle overeenkomsten met de Palestijnen sinds het vredesakkoord van Oslo in 1993.

Aangeboden door onze partners