Vrouw op de dool in transitzone Zaventem

De kamer van inbeschuldigingstelling heeft vrijdag de hechtenis van een Angolese vrouw in het INAD-centrum (Inadmissible passengers, geweigerde passagiers) van de luchthaven van Zaventem opgeheven, maar de vrouw doolt in de transitzone rond omdat haar Schengen-visum herroepen werd, zo is van haar advocaat Martin Bauwens vernomen.

BELGA

Teresa Calombo kwam op 16 juli in Zaventem aan. In haar paspoort stond een Schengen-visum dat afgeleverd was door de Portugese ambassade in Luanda. Ze wou een nacht in Brussel blijven om daarna naar Lissabon te vliegen, legde de advocaat uit.

Maar de vrouw werd opgesloten in het centrum voor mensen die niet op het Belgisch grondgebied toegelaten worden en haar visum werd ingetrokken. De redenen waren dat ze vooraf geen hotelkamer geboekt had, dat ze onvoldoende geld op zak had en dat ze niemand in Portugal kende, aldus Bauwens. "Dat klopt niet helemaal. De dag nadien haalde ze 800 dollar tevoorschijn en heb ik naar een nummer in Portugal gebeld dat ze me gegeven had."

De advocaat diende klacht in bij de raadkamer van Brussel, maar die handhaafde de hechtenis van Teresa Calombo. Bauwens ging in beroep bij de kamer van beschuldigingstelling, die vrijdag oordeelde dat ze niet langer in het INAD-centrum opgesloten mocht blijven. De vrouw is dus vrij, maar kan zonder visum niet naar Portugal reizen of België binnenkomen. Ze wil niet naar Angola terugkeren en dus doolt ze in de transitzone rond.