WK: Kenianen heersen op de langere afstanden

EDMONTON -

Richard Limo heeft de overheersing van de Kenianen op het WK atletiek op de langere afstanden nog eens in de verf gezet met de winst op de 5000 meter. Zijn machtige sprint in de slotfase was er voor de Algerijn Ali Saidi-Sief te veel aan. Het brons ging naar olympisch kampioen Million Wolde uit Ethiopië.

BELGA

Eerder had Charles Kamathi voor Kenia al de tien kilometer naar zich toegetrokken. Ook de 3 kilometer steeple chase leverde een Keniaanse winnaar op: Reuben Kosgei. In de afgelopen tien jaar werd de 5000 meter vijf keer gewonnen door een atleet uit Kenia, de laatste keer gebeurde dat in 1997, via Daniel Komen.

Limo, de pas 20-jarige nieuwe wereldkampioen, vond zijn overwinning geen verrassing. "Al toen we hier naartoe kwamen hadden we besloten dat het tijd was dat Kenia weer eens ging winnen." Limo deed dat vrijdag overigens op fraaie wijze.

Landgenoot Sammy Kipketer liep de eerste drie kilometer op kop, waarna Saidi-Sief het initiatief overnam. Het zag er goed uit voor de Algerijn, maar wellicht zal hij zelf in de slotmeters hebben teruggedacht aan de Olympische Spelen van Sydney. De slotscenario's van beide wedstrijden bleken identiek. In Edmonton sprintte Limo hem zaterdag voorbij in de laatste 150 meter. Saidi-Sief was wederom geklopt op het laatste stuk; in Sydney had de Ethiopiër Wolde hetzelfde gedaan.

Aangeboden door onze partners