WK: Marion Jones poetst blazoen op

EDMONTON -

Het verlies van haar wereldtitel op de 100 meter was hard aangekomen bij Marion Jones. Vrijdag maakte de Amerikaanse sprintster haar onverwachte nederlaag tegen de Oekraïense Zhanna Pintusevich goed door voor het eerst de wereldtitel op de 200 meter in de wacht te slepen.

BELGA

Debbie Ferguson van de Bahama's bood de meeste weerstand, maar uiteindelijk schoot ze toch heel wat tekort.

Twee jaar geleden won Jones in Sevilla de wereldtitel op de 100 meter, maar moest ze geblesseerd de strijd staken op de 200 meter. Aan de Amerikaanse was vrijdagavond maar even te zien dat ze eerder op het WK een geweldige oplazer had gekregen van Pintusevich. In de startblokken maakte ze weer een ontspannen indruk. De diva van de sprint fladderde vervolgens in een mooie stijl alsnog naar een wereldtitel.

"Ik voelde op het einde Ferguson wel dichterbij komen, was zelf vermoeid, maar door mijn goede bocht was ik al te ver van haar weg. Voor de race was ik erg emotioneel. Ik wilde heel erg graag winnen. Goud is goud."

Op de 400 meter horden bij de mannen verraste de Dominicaan Felix Sanchez. De 23-jarige atleet onttroonde in de finale de Italiaan Fabrizio Mori als wereldkampioen. Sanchez is de eerste Dominicaan ooit, die een medaille wint. "Dat betekent heel veel voor mij", stamelde de nieuwe kampioen geëmotioneerd. "In mijn land zullen ze nu in de toekomst steeds opnieuw een gouden medaille verwachten."

Sanchez, een tatoeage van superman op de bovenarm, verborg na zijn zege zijn tranen in de vlag van zijn land. Hij werd in New York geboren. Zijn vader leeft inmiddels weer in de Dominicaanse Republiek, zijn moeder in San Diego. Pas op zijn negende kwam de winnaar op Dominicaans grondgebied terecht. Hij speelde honkbal tot hij zijn hand brak en zich toelegde op lopen. "Ik was daarin zo slecht dat ik zelfs van meisjes verloor."

Nu is hij plotsklaps een wereldvedette en zal trainer John Smith nog wel eens terugdenken aan de eerste ontmoeting met de atleet. Sanchez wilde nadat hij twee jaar geleden de grens van vijftig seconden had gebroken bij de Amerikaan gaan trainen. Smith, die ook wereldkampioen Maurice Greene (100 m) onder zijn hoede heeft, scheepte de jonge atleet af met de mededeling dat zijn groep vol zat.