Demonstranten proberen ambassade VS in Skopje binnen te dringen

Tientallen betogers in de Macedonische hoofdstad Skopje hebben vrijdagavond geprobeerd om de Amerikaanse ambassade in de stad te bestormen. De politie hield hen tegen. Het gebouw en de agenten werden vervolgens bekogeld met stenen.

BELGA

De demonstranten betoogden tegen het weer opgelaaide geweld in Macedonië. Vrijdag werden negen militairen gedood toen zij op mijnen reden die vermoedelijk door Albanese rebellen zijn geplaatst. Woedende Macedoniërs sloegen ook in op winkels in Skopje, waarvan de eigenaren vermoedelijk Albanezen zijn.

De Macedonische minister van Buitenlandse Zaken Mitreva heeft de internationale gemeenschap vrijdag opgeroepen om het vredesakkoord, dat deze week door internationale bemiddeling tot stand kwam, te 'herzien'. Volgens Mitreva toont het nieuwe geweld aan, dat de etnisch-Albanese rebellen niet uit zijn op een vreedzame coëxistentie met de Slavische Macedoniërs, en zeker niet hun wapens zullen neerleggen. De Albanezen willen Macedonië opdelen en een 'Groter Kosovo' of 'Groter Albanië' tot stand brengen, aldus de minister.