Srebrenica-verdachte gearresteerd

Een van oorlogsmisdaden verdachte Bosnische Serviër is vrijdag na zijn arrestatie in het Bosnische Banja Luka overgedragen aan het Joegoslaviëtribunaal en overgebracht naar Den Haag. Kolonel Vidoje Blagojevic is door VN-oorlogstribunaal aangeklaagd wegens volkenmoord in verband met misdaden tegen moslims in Srebrenica in de zomer van 1995. Ongeveer acht uur nadat hij door Britse SFOR-eenheden was gearresteerd, arriveerde hij bij het detentiecentrum van de VN in Scheveningen.

APNED

Blagojevic was in de Bosnische oorlog commandant in de oostelijke stad Bratunac, niet ver van Srebrenica. Hij is nog steeds commandant in het Bosnisch-Servische leger. De aanklacht tegen Blagojevic was tot zijn arrestatie geheim.

Blagojevic was een ondergeschikte van de Bosnisch-Servische generaal Radislav Krstic, die iets meer dan een week geleden in verband met de dood van 8.000 moslimmannen en -jongens uit Srebrenica schuldig werd verklaard aan volkenmoord en veroordeeld werd tot 46 jaar gevangenisstraf. De brigade van Blagojevic uit Bratunac zou op 13 juli in een loods in Kravica honderden moslimgevangenen hebben afgeslacht. Ook voor andere executies in de omgeving van Srebrenica wordt de brigade door aanklagers van het tribunaal verantwoordelijk gehouden.