Makkelijke zeges Anderlecht en Genk

HASSELT -

Op de eerste speeldag hebben Anderlecht en Genk overtuigend hun wedstrijd gewonnen. De Brusselaars versloegen Antwerp met 3-0. Genk hakte Beveren in de pan (5-1). Ook Gent kende een goede start door Sint-Truiden te verslaan. Lommel versloeg RWDM met 1-0. Lierse en Lokeren hielden mekaar in evenwicht.

Tim Vandevelde

BR>

Anderlecht - Antwerp 3 - 0

Antwerp had weinig in te brengen tegen de landskampioen. Anderlecht miste in die aanvangsfase via o.a. Hendrikx, Aruna en Iachtchouk tal van kansen. Maar "verloren zoon" Aleksander Klak speelde een beresterke partij en hield de bezoekers in de wedstrijd. Maar ook de Sinjoren staken even de neus aan het venster. Op een vrijschop van Ziyati, kopte Mussa op de lat.

Kort na rust was Klak niet opgewassen op een ver schot van Marc Hendrikx. De bal verdween via de paal in doel. Toen was het over bij Antwerp. Aruna werdt onderuit gehaald door Evens en de ingevallen De Bilde trapte de strafschop binnen. Daarna trof Iachtchouk de lat. 2 minuten later maakte publiekslieveling De Bilde zijn tweede goal van de avond. Antwerp kreeg nog de kans op de eerredder maar De Wilde stopte de dubieuze strafschop van Dekeyser.

AA Gent - Sint-Truiden 4 - 2

De Kanaries begonnen het sterkst aan de wedstrijd wat resulteerde in een vroege 0-1 voorsprong. Désiré Mbonabucya kopte een hoekschop binnen. STVV was heer en meester tot Belic in de fout ging. Kaklamanos wou de bal over de uitgekomen doelman lobben, die hands maakte en van het veld werd gestuurd. Op de videobeelden was nochtans duidelijk dat de doelman de bal met het hoofd had beroerd. Onterechte uitsluiting dus. Reservedoelman Schollen had geen verhaal bij de daaropvolgende vrijschop van Darko Anic. Nog voor rust kon Gent de scheve situatie rechtzetten toen Anic in het straatje werd gestuurd en de thuisploeg 2-1 voor bracht.

Vroeg in de 2de helft maakte Oyawole 3-1, waardoor de wedstrijd gespeeld leek. Maar de Limburgers gaven zich nog niet gewonnen en kregen loon naar werken. Buvens werd foutief afgestopt in het strafschopgebied en Boffin zette de strafschop feilloos om. Nadien kon de wedstrijd alle kanten uitgaan met tal van kansen voor beide ploegen. Maar Boffin en Schepens raakten het doelhout. In de slotfase kreeg Kaklamanos een tweede keer geel en legde Vanic op strafschop de eindcijfers vast, na een fout op Nielsen.

SK Lierse - Lokeren 1 - 1

Lokeren begon furieus aan de wedstrijd en na 4 minuten maakte Bangoura het eerste doelpunt van de competitie. Nadien kreeg Zoundi nog een uitstekende kans om de score te verdubbelen, maar zijn schot belandde in het zijnet. Op het half uur zorgde Gadiaga met een voorzet-schot voor de gelijkmaker. In de tweede helft kregen beide ploegen elk nog 1 mooie kans om het laken naar zich toe te trekken. Sels raakte de dwarsligger en Rudi schoot op aangeven van Kimoto van dichtbij naast.

Racing Genk - SK Beveren 5 - 1

De thuisploeg heeft zijn supporters verwend met oogstrelend voetbal en daarbovenop een ruime zege. Genk ging meteen op zoek naar het eerste doelpunt. Al na 9 minuten vond Wesley Sonck een gaatje. De Limburgers kregen o.m. via Dagano nog tal van kansen om de wedstrijd in de eerste helft te beslissen, doch slaagde daar niet in. En dat kwam hen duur te staan. Net voor rust trapte de Ivoriaan Zézé Beveren langszij.

Maar net zoals in de eerste helft, scoorde de thuisploeg ook vroeg na rust. En weer was het Sonck die kon scoren. Toen was het afgelopen voor Beveren. Beslija, Sonck en een own-goal van Vlaminck zorgden voor een grote overwinning voor de Genkenaars. Sonck maakte op de eerste speeldag al meteen de eerste hattrick van de competitie. In de slotfase miste Thijs nog een strafschop voor de thuisploeg.

SK Lommel - RWDM 1 - 0

De twee nieuwkomers bakten er in de eerste helft niet veel van. Tankary knalde vroeg in de wedstrijd wel op de paal, maar nadien viel er weinig te bespeuren. Godart zorgde in die eerste helft nog voor wat animo toen hij de doorgebroken Tankary foutief afstopte. Maar ook dat bracht weinig zoden aan de dijk voor de thuisploeg. Tot een kwartier voor tijd Dieter Dekelver een gaatje vond. Daarmee hield hij de drie punten thuis.