Eerste bezoek van Rogge aan Salt Lake City

Print
SALT LAKE CITY - Kersverse IOC-voorzitter Jacques Rogge bracht dinsdag zijn eerste officiële bezoek aan Salt Lake City, de stad in de Verenigde Staten waar volgend jaar de Olympische Winterspelen worden gehouden. Rogge maakte zich sterk dat de 'crisis' rond het omkoopschandaal achter de rug is.
Onze landgenoot werd feestelijk verwelkomd door honderden leden van het organisatiecomité van Salt Lake City. Rogge maakte hen alvast duidelijk dat het IOC zelf slechts een kleine rol zou spelen in de organisatie van de winterspelen. Zij, de plaatstelijke werknemers en vrijwilligers zouden van Salt Lake 2002 een succes maken. "Dit bezoek had de bedoeling om onze totale steun te verlenen, ons absolute vertrouwen ook in het organisatiecomité van de Spelen in Salt Lake City", vertelde Rogge aan het publiek, dat over de relingen van het vier verdiepinghoge atrium aan de lippen van de Belgische ex-chirurg hing.

Das
Sinds hij in juni tot de nieuwe IOC-voorzitter werd verkozen, probeert Rogge 'zijn' organisatie steeds in een positiever daglicht te stellen: minder traditiegebonden en meer samenwerkend. Dinsdag droeg de 59-jarige Gentenaar gewoon een shirt, geen das. Daarmee was hij niet zo 'stijf' gekleed als zijn voorganger, Juan Antonio Samaranch. Trouwens, niemand van de 6 IOC-officials die Rogge vergezelden op het podium, droeg een das.

Rogge gaf het organisatiecomité en haar leden een flink schouderklopje voor haar voorbereidingen op de Winterspelen. Ook wenste hij te wijzen op de veranderingen binnen het IOC, die na het omkoopschandaal van eind 1998 werden ingezet. "Wij mogen aannemen dat deze crisis bezworen is. Het Internationaal Olympisch Comité is volledig hervormd".

Na de welkomstwoorden trok Rogge naar Park City om een bezoekje te brengen aan het Utah Olympisch Park (bobslee, schansspringen, ...) , het Park City Mountain Resort (reuzeslalom en snowboarden) en het Delta Center (kunstschaatsen en short-track). Later op de dag bracht hij nog een bezoek aan het Olympisch Dorp, gelegen aan de universiteit van Utah. Rogge zal tijdens de Olympische Winterspelen in februari ook in dit dorp verblijven in plaats van een suite in een luxe-hotel op te zoeken.