BELGA NEXT: San Sebastian (1): Jalabert zoals in zijn beste jaren

SAN SEBASTIAN -

De Fransman Laurent Jalabert (CSC-Tiscali) heeft zaterdag de Clasica San Sebastian gewonnen. Jalabert versloeg zijn drie Italiaanse medevluchters in de sprint. Francesco Casagrande werd tweede, Davide Rebbelin derde, Wladimir Belli vierde. Onze landgenoot Serge Baguet (Lotto-Adecco) finishte 25 seconden na Jalabert op een verdienstelijke vijfde plaats.

BELGA

BR>

Wie gedacht had dat Laurent Jalabert, die eind november 33 jaar oud wordt, na negen seizoenen Once in herfst van zijn carrière gauw nog wat poen ging pakken bij CSC-Tiscali, komt bedrogen uit. Zelfs een val van een ladder voor aanvang van het seizoen, waarbij drie uitsteeksels van de ruggenwervels afbraken, konden de leergierigheid van de Fransman niet afremmen.

In de Tour zagen we de echte Jalabert al terug. Hij was er goed voor twee ritzeges en de bolletjestrui. Daarna ging hij poen rapen in de Nederlandse criteriums, waarvan hij er in Rozendaal één won. Ook dat vermoeiend werk kreeg zijn conditie niet kapot. Een Jalabert met Tourconditie was in de Clasica San Sebastian zelfs niet door drie Italianen klein te krijgen.

Twee ploegmaats Francesco Casagrande en Wladimir Belli plus Davide Rebellin probeerden er in de slotfase ales aan te doen om Jalabert van de zege te houden, maar dat was boter aan de galg. Jalabert duldde in de eindspurt geen tegenstand van zijn concurrenten.

De beslissing in de Baskische Wereldbekerwedstrijd viel tijdens de aanloop van de beklimming van de Jaizkibel. Daar al toonde Laurent Jalabert hoe goed hij wel was. Alleen Francesco Casagrande, Wladimir Belli en Davide Rebellin konden overeind blijven bij de dubbele mokerslag van de Fransman. De vier bereikten de top van de Jaizkibel met een voorsprong van een kleine minuut op het verbrokkelde peloton. Ondermeer voor Serge Baguet, Michele Bartoli en Paolo Lanfranchi lag het tempo van een hardwerkende Casagrande en een soepele Jalabert te hoog. De vier gaven hun voorsprong tijdens een moeilijke afdaling niet meer prijs. Wat in de straten van San Sebastian volgde, was een bloedstollende finale. Casagrande en Belli probeerden elk om beurt Jalabert, van wie ze wisten dat hij de snelste was in de spurt, te verschalken.

Tevergeefse inspanningen. Jalabert reed zoals in zijn beste jaren en liet niet toe dat iemand wegreed. In de spurt was hij zo sterk, dat Casagrande en Rebellin geen partij waren.

Serge Baguet kon nog uit de greep van het peloton blijven en finishte als vijfde. De snelste van dat peloton was Stefano Garzelli voor Tomas Konecny. Erik Dekker werd negende en blijft ruim afgescheiden leider in de Wereldbeker.

Na Milaan-Sanremo in 1995 en de Ronde van Lombardije in 1997 schreef Laurent Jalabert met de Clasica San Sebastian de derde Wereldbekerklassieker uit zijn carrière op zijn palmares. Met Jalabert realiseerde manager Bjarne Riis van CSS-Tiscali ongetwijfeld de transfer van het jaar.