Frank de Boer mag vriendschappelijk spelen

Print
AMSTERDAM - De FIFA heeft Oranje-international Frank De Boer toestemming verleend om op 15 augustus mee te spelen in de vriendschappelijke interland in en tegen Engeland. De Barcelona-verdediger zit momenteel een dopingschorsing uit, die op 1 september afloopt. Omdat het treffen met Engeland vriendschappelijk is, geldt de schorsing niet voor dat duel.
De Nederlandse bondscoach Louis van Gaal maakt zijn selectie voor de oefenwedstrijd donderdagmiddag bekend. De motivering die de FIFA heeft gegeven, komt overeen met de zaak rond De Boers collega-international Edgar Davids, die eveneens geschorst is wegens een te hoge concentratie nandrolon in zijn urine. De voorlopige schorsing die Davids is opgelegd, geldt evenmin voor oefenwedstrijden. Hij mag ongetwijfeld, net als De Boer, voor Oranje spelen tegen Engeland. Alleen is het onwaarschijnlijk dat dat gebeurt: Van Gaal kan op 1 september immers niet over Davids beschikken in de belangrijke WK-kwalificatiewedstrijd in Ierland. De schorsing van De Boer loopt op 31 augustus af, hij is daarna dus wel beschikbaar.

De Boer werd aanvankelijk voor de duur van één jaar geschorst, maar de aanvoerder van Oranje tekende met succes beroep aan bij de UEFA. De beroepscommissie van de Europese bond verkortte zijn schorsing vorige maand tot slechts tweeëneenhalve maand.