CL: Derde voorronde al met imposante namen

Print
BRUSSEL - Dinsdag en woensdag worden de heenwedstrijden van de derde voorronde van de Champions League afgewerkt. De belangrijkste match voor ons land wordt die van Anderlecht, dat moet trachten voor de tweede maal op rij het kampioenenbal te bereiken. Maar ook andere imposante namen met een rijk Europees verleden als Borussia Dortmund, FC Barcelona en Liverpool zijn nog niet zeker van deelname.
BR>
Anderlecht kreeg bij de loting het statuut van reekshoofd mee en vermeed aldus dat het in een vroeg stadium tegen één van de Duitse, Spaanse of Engelse tenoren zou moeten strijden. Woensdag trekken de Brusselaars wel naar Zweden om er Halmstad BK te bekampen. Als Anderlecht zijn beschermd statuut eer aandoet gaat het met 15 andere winnaars uit de voorronde en zestien rechtstreeks geplaatsen naar de eerste ronde van de Champions League die met acht poules van vier teams gespeeld wordt. Slaagt Anderlecht er niet in zich te plaatsen, dan mag het als troost naar de UEFA-beker. Ze lopen dan wel alvast de 120 miljoen frank (2,97 miljoen euro) mis die de 32 deelnemers aan de eerste ronde al sowieso op zak mogen steken.

Parma en Lazio Roma, Mallorca en Barcelona, de derden en de vierden uit respectievelijk de Italiaanse en de Spaanse competitie werden bij de loting verwend. Parma krijgt met het Franse Rijsel de gevaarlijkste klant, maar is toch uitgesproken favoriet. Lazio moet gemakkelijk voorbij het Deense Kopenhagen kunnen gaan. Mallorca krijgt het Kroatische Hadjuk Split voorgeschoteld en Barcelona mag Goliath gaan spelen in het Poolde Krakau. Toch moeten ook die clubs op hun tellen passen. Vorig seizoen ging het grote Inter Milaan er in hetzelfde stadium immers nog uit tegen het kleine Zweedse Helsingborg.

De Duitse teams Borussia Dortmund, tegen het Oekraïnse Shakthar Donetsk, en Bayer Leverkusen tegen het Joegoslavische Rode Ster Belgrado, krijgen het waarschijnlijk iets moeilijker dan hun Spaanse en Italiaanse collega's. De meest evenwichtige wedstrijd zou echter die moeten worden waarin onze landgenoot Joos Valgaeren het met het Schotse Celtic Glasgow opneemt tegen het Nederlandse Ajax. Beide ploegen kunnen in een verlengd Europees avontuur op zoek naar hun vroegere grandeur.

Het Engelse Liverpool kent dan toch zijn tegenstander. Normaal had het moeten spelen tegen het Israëlische Maccabi Haifa, dat het Finse Haka uitschakelde. Haifa had echter een niet-speelgerechtigde speler opgesteld, zodat de UEFA besloot de Finnen in hun plaats naar de derde voorronde te laten gaan. Haifa ging in beroep tegen de beslissing van de UEFA. Maar dat beroep werd maandag verworpen.

Uitslagenbord Champions League