Anderlecht-top ruikt jackpot, Anthuenis vreest

Print
HALMSTAD - De naam Halmstads Bollklubb mag dan meer weg hebben van een bowling- of petanquevereniging, Anderlecht speelt woensdagavond wel voor de tweede keer een finale op Zweedse bodem. In 1990 was de Beker voor Bekerwinnaars (nederlaag tegen Sampdoria in Göteborg) de inzet, nu een plaats in de Champions League. Is de jackpot binnen handbereik of bengelt Sporting na de heenwedstrijd al half boven het ravijn, enkel wachtend op het vangnet van de UEFA-beker?
Vraag het PSV, Kiev maar vooral Manchester United, Real Madrid en Lazio Roma: behoorde je vorig seizoen tot de grootste van Europa, dan ging je in het Astridpark gegarandeerd op je bek. De tenoren uit Nederland, Oekraïne, Engeland, Spanje en Italië kregen samen in Anderlecht een 10-3 om de oren van het bataljon van Aimé Anthuenis. En toch, als je generaal Aimé naar hét Europees moment van de campagne 2000-2001 vraagt, antwoordt hij Porto. Toen, op 9 en vooral 23 augustus, begon het sprookje. Voor het eerst in 9 jaar (PSV in 1991) schakelde Anderlecht nog eens een grootheid uit.

Wat er nu tegen Halmstad ook gebeurt, van een half mirakel zal geen sprake meer zijn. Niet alleen voelt Anderlecht zich opnieuw een naam op het Europese toneel, vooral het quasi blanco palmares van de Zweedse kampioen (4 landstitels, 1 beker) doet de Sporting-bazen nu al watertanden van de Champions League-miljoenen. Roger Vanden Stock veerde tijdens de loting in Nyon niet voor niets recht toen de Zweedse kampioen uit de trommel kwam als tegenstander in de laatste voorronde. "Het zou maar erg zijn als wij geen favoriet waren", bleef de voorzitter ondanks de wisselvallige voorbereidingscampagne van zijn vernieuwde ploeg zeggen. "We moeten opletten, maar we hebben zoveel meer Europese ervaring dan Halmstad. Kijk naar dit stadion. Als we zo'n ploeg in de Champions League laten komen, hebben we gefaald. In normale omstandigheden mag Halmstad zich niet in onze plaats kwalificeren. Zelfs twee doelpunten achterstand moeten we thuis kunnen ophalen."

Edoch, Halmstad zou wel eens een vergiftigd geschenk kunnen blijken. Dat beseft niemand beter dan Aimé Anthuenis, al aan zijn 25ste Europese opdracht toe met Anderlecht. De coach weet maar al te goed dat zijn ploeg ver verwijderd is van het niveau dat zij vorig seizoen op het Europese hoogfeest bereikte. Van het elftal dat Porto klopte, staan er slechts 4 spelers op het veld: De Wilde, De Boeck, Crasson en Vanderhaeghe. "Het wordt aartsmoeilijk tegen de zeer efficiënte Zweden", zegt Anthuenis al enkele dagen. "We zouden moeten scoren, want met 0-0 ben ik niet op mijn gemak."

Anthuenis heeft voor één keer zijn deel van de pech gehad. Met de geblesseerden Doll, Baseggio en Stoica verdwijnen een beenharde verdediger, een rustbrenger en een genie uit de ploeg. Alsof Sporting - de sterke tweede helft zaterdag in Westerlo buiten beschouwing gelaten - al niet genoeg groeipijnen vertoonde. De verdediging - nochtans dezelfde die het kampioenschap beëindigde met 7 wedstrijden zonder tegengoal - liet te vaak een onzekere indruk achter. Op het middenveld was het evenwicht vaak zoek, met de linkerflank als achilleshiel. Baseggio haat die positie, El Saïd en Hendrikx konden voorlopig te zelden tonen waarom Anderlecht 50 en 90 miljoen voor hen betaalde. Vooraan blijft het met heimwee terugdenken aan het koningskoppel Koller-Radzinski. Tenzij Seol al het goede bevestigt dat hij in 45 minuten Supercup liet bewonderen. Dat hij tot dusver de beste Anderlecht-transfer is, zegt veel over het vormpeil van de kampioen.

Toch won paars-wit zijn jongste 5 matchen (Glasgow Rangers, FC Twente, tweemaal Sheriff Tiraspol, Westerlo) en scoorde het daarbij 17 keer. "We hebben toch geen reden om te klagen?", vindt Anthuenis. "Vorig seizoen speelden we ook niet altijd op topniveau, maar we wonnen wel. Ook nu luidt het motto Het resultaat telt, de manier waarop niet."

Aftrap: 19u30
TV: rechtstreeks op Canal+
Scheidsrechter: Wojcik (Pol)

HALMSTAD: Svensson - E. Jensen, Svensson, Jönsson, Andersson - Nilsson, Hansson, Arvidsson, Carlsson - Andersson en Selakovic
invallers: Johansson, Borgstrand, Vennberg, Karlsson, Claesson, Gustafson, Wowoah, Ekström, Björklund, Nordstrand, Bertilsson en Sundvall
ANDERLECHT: De Wilde - Crasson, De Boeck, Traore (?), Ilic - Hasi, Vanderhaeghe, Hendrikx, Iachtchouk (?) - Aruna en Seol (?)
invallers: Milojevic - Pirard - Van Hout, El Saïd - Mornar, De Bilde en Thompson