Sollied: "Club Brugge moet sterker worden"

Print
BRUGGE - Trond Sollied houdt niet van grootspraak. De Noorse coach geeft ruiterlijk toe dat Club Brugge de underdog is in de race naar de titel. Maar stilletjes broedt hij op een meesterplan. Al houdt ook dat geen geheimen in, benadrukt hij. "Iedereen vraagt mij ernaar. Kan Club Anderlecht kloppen? Natuurlijk. Op één voorwaarde: Club moet sterker worden. Presteren we op hetzelfde niveau als vorig jaar, dan is de titel weer voor Anderlecht."
Directeur Antoine Van Hove is het daar niet helemaal mee eens. 'Je wordt niet elk jaar tweede met 78 punten', zegt hij.
Sollied: "Ik hoop het, maar vrees dat hij ongelijk heeft. Ik hoor overal dat Anderlecht verzwakt is. Ik weet dat niet. Ik kijk alleen naar Club Brugge en ga ervan uit dat Anderlecht minstens even sterk is als vorig jaar. En als ik kijk naar de namen die de club heeft ingehaald, zal dat niet ver van de waarheid zijn. Daarom blijft Anderlecht ook mijn favoriet. Sterker nog: wie tweemaal op rij de titel wint, wint hem logischerwijs ook de derde keer. Of niet soms?"

U legt zich nu al neer bij de overmacht van Anderlecht?
(haastig) "No no, ik ben ervan overtuigd dat Club nog vooruitgang kan boeken. In tegenstelling tot Anderlecht beschik ik wél over een quasi ongewijzigd team. De automatismen zijn er, de spelers zijn vertrouwd met mij en mijn manier van werken. Dat moet ons ongetwijfeld voordeel opleveren. In principe zouden we op collectief vlak nog sterker voor de dag moeten komen".

Vorig seizoen moest u tweemaal het onderspit delven in het rechtstreekse duel met Anderlecht.
"Anderlecht was toen een completere ploeg. Waarom waren Koller en Radzinski zo belangrijk in die wedstrijden? Niet omdat ze scoorden, wel omdat ze Anderlechts belangrijkste verdedigers waren. Koller speelde meer in het eigen doelgebied dan in dat van de tegenstanders. Radzinski was meer rechtsback dan aanvaller. Ik weigerde zo te spelen. Ik ga altijd uit van de eigen sterkte. Dat was vorig jaar zo, dat zal nu ook zo zijn. Zelfs als Anderlecht ons op dezelfde manier bekampt, hoop ik dat we hun systeem ditmaal wel kunnen ontwrichten. Kunnen we op de flanken meer snelheid brengen, dan moet dat lukken".

Koller en Radzinski zijn vertrokken.
"Anderlecht heeft andere spitsen aangetrokken die evenveel talent hebben".

U hebt vorig jaar met Rune Lange zelf ervaren dat het altijd enige tijd duurt voor een nieuwe voorlinie rendeert.
"Dat is zo als je spitsen aanwerft die 22 of 23 jaar oud zijn. Mornar wordt 28, De Bilde is 30. Offensief zal de ploeg geen problemen hebben".

Club heeft een relatief jonge groep. Jullie progressiemarge is groter dan die van Anderlecht.
"Daar reken ik op. Op vlak van individuele kwaliteiten hebben mijn spelers hun plafond nog niet bereikt. Alleen heeft dit ook een keerzijde. Niemand kan ontkennen dat het Club aan ervaring ontbreekt. Vorig jaar heeft dit ons al parten gespeeld. Anderlecht profiteerde maximaal van de internationale ervaring die het opdeed in de Champions League. Hetzelfde kan ons dit jaar overkomen. In dat opzicht zou het beter zijn als Anderlecht de Champions League misloopt. (snel) Al hoop ik daar niet op, hoor. Voor België zou het beter zijn als dit wel lukt".

Is Standard een outsider voor de titel?
"Ongetwijfeld. Standard is sterker dan vorig jaar en toen was het, gezien de individuele kwaliteiten van zijn spelers, al een betere ploeg dan Club Brugge. Maar het eindigde wel 18 punten achter ons. Dat bewijst hoe belangrijk dat 'collectief' is waarover ik altijd spreek. En vooral: dat sterkt mij in de overtuiging dat Club Anderlecht wel degelijk kan kloppen in de race naar de titel".