Standard: "We zitten vol vertrouwen"

Print
LUIK - In en rond Luik dagdroomt iedere Standard-supporter al luidop over een nieuwe titel. Het zou de eerste zijn sinds 1983. Maar laat ons vooral niet op de feiten vooruit lopen. Want ook al pakten de Rouches afgelopen seizoen hun eerste Europees ticket sinds 1994-1995, de kloof met Club Brugge en vooral Anderlecht bleef vorig jaar enorm groot. Respectievelijk 18 en 23 punten om precies te zijn. "Die titel is niet noodzakelijk," aldus coach Michel Preud'homme.
Michel Preud'homme was er zelf bij in 1983, toen de Rouches hun laatste titel mochten vieren. Nu wordt in Luik verwacht dat hij volgend seizoen hetzelfde doet... als trainer. Want hoe je het ook draait of keert: Standard moet hoogdringend nog eens een prijs pakken. En dan hebben we het niet over het prijsje dat Europees voetbal heet. Zelfs daar heeft de Luikse supporter 6 jaar op moeten wachten. "Ach, die titel is niet noodzakelijk," aldus Preud'homme. "Natuurlijk zullen we proberen zo lang mogelijk mee te strijden om het kampioenschap. En als we de titel kunnen pakken, zullen we het niet laten. Maar het als een echt doel stellen, is overdreven. Als we de afstand met Anderlecht en Club Brugge kunnen verkleinen, zitten we goed. Je moet de lat niet té hoog leggen. Wat niet wil zeggen dat we niet ambitieus zijn. Integendeel."

Kwaliteit
En dus is de ambitie een ticket voor de Champions League. Daarvoor moeten de Luikenaars dit seizoen bij de top-twee eindigen. En moeten ze dus (wellicht) Club Brugge of Anderlecht achter zich laten. "Wat niet eenvoudig zal zijn," beseft Preud'homme. "Maar dat schrikt me niet af. We hebben een sterke groep dit seizoen. Ik hoor altijd maar weer dat we aan kwaliteit moesten inboeten. En ja, er vertrokken veel spelers, maar er kwamen ook nieuwe jongens in de plaats. En met hen erbij moeten we opnieuw Europees voetbal kunnen afdwingen."

Walem
Vooral de jonge Portugees Moreira liet al een meer dan degelijke indruk. En er wordt in Luik natuurlijk ook heel veel verwacht van Johan Walem. De Rode Duivel moet de nieuwe strateeg worden van Standard. Eentje die in het systeem van Preud'homme past. Met andere woorden: geen statische nummer 10 zoals Prosinecki vorig seizoen. "Dat de club een inspanning gedaan heeft om Walem erbij te halen, wijst er toch op dat we voor de titel gaan," aldus aanvoerder Didier Ernst. "We hebben een heel degelijke voorbereiding achter de rug. En dat stemt ons hoopvol voor de competitiestart. We zitten ook vol vertrouwen. De voorbije jaren grepen we telkens net naast Europees voetbal. Maar vorig seizoen lukte het uiteindelijk dan toch. En daar kunnen we ons aan optrekken, wijst er ook op dat we wel degelijk tegen die top aanleunen."