Ceulemans waarschuwt voor voorbarig optimisme

Print
WESTERLO - Trainer Jan Ceulemans zat afgelopen zaterdag na het verlies in de Supercup tegen Anderlecht met gemengde gevoelens. Een uur goed voetbal en dan plots een ploeg zonder ziel. Gevolg: zware nederlaag. "Ik zag een uur lang een ploeg die ruimte en kansen creëerde en dat biedt perspectieven", zei Ceulemans. En vervolgens: "Maar onze aanhang mag niet de fout maken de lat te hoog te leggen. Dit is nog steeds maar Westerlo, de club die de voorbije 4 seizoenen met heel bescheiden middelen hoge ogen gooide."
Mag Westerlo terugblikken op een geslaagde voorbereiding?
Ceulemans: "Ik beoordeel niet graag een ploeg op zijn voorbereiding. Vorig seizoen bracht de voorbereiding niets dan miserie met onder andere het late vertrek van Toni Brogno en de perikelen met Vedran Pelic. Tijdens de competitiestart die volgde, verbaasden we vriend en vijand met goede resultaten. Pas over 4, 5 weken kan je stellen welk doel je mag ambiëren. Een voorbereiding dient om de spelers conditioneel op peil te brengen. De oefenmatchen zijn louter ontspanning."

Tien spelers vertrokken en er kwamen er 6 bij. Blijkbaar werd de balans tijdens de doorgevoerde transfers niet in evenwicht gehouden.
"Toch wel. Van de 10 die vertrokken, stonden Rudy, Rodic, D'Hondt, Dos Santos, Milosevic en Thoelen niet of slechts enkele matchen op het veld. Janssens, Mitrovic, Boeka-Lisasi en Zelenka zijn de basisspelers die wegvielen. Hiervoor kwam wel iets in de plaats. Björn Smits moet Rudi Janssens op termijn doen vergeten. Sammy Van Den Bossche heeft het loopvermogen om de plaats van Zelenka in te nemen. Hij liet tegen Anderlecht zien dat hij samen met Bart Willemsen de taak aankan op het middenveld. Ik geloof in dit duo, maar stel me wel de vraag of ze al rijp zijn om het een heel seizoen vol te houden. Ten slotte heb ik vooraan met Cisse Severeyns een speler gekregen waarvan ik weet dat hij kan scoren. Alleen zou ik er vooraan nog graag een 'stormer' bij krijgen. Dit om problemen te vermijden als één van mijn drie spitsen in de lappenmand komt te liggen."

Besef je dat Westerlo moeilijk beter kan doen dan vorig seizoen?
"Natuurlijk en hierin schuilt ook het gevaar. Al 4 jaar wordt hier succes geboekt met bescheiden materiaal. Je kan niet beter blijven doen, want dan ga je straks bij de eerste 3 finishen en volgend seizoen de titel pakken. Dat is onrealistisch. Onze supporters moeten kijken naar wat we dit seizoen gekocht hebben en wat de club daarvoor betaalde. Anderlecht strikte Van Hout voor 15 miljoen en deze speler staat straks allicht niet eens in de basis. Ik bedoel maar dat de kans bestaat dat met het bescheiden budget van Westerlo het tij vlug kan keren. Dat is geen verwijt, maar daar moet wel rekening mee worden gehouden."

Club Brugge, Aalst, Lommel, Charleroi, Standard... Staat Westerlo voor een zware competitiestart?
"Ik meen van wel. In Brugge mag je al niet verwachten dat Westerlo met de volle pot gaat lopen. Niet afgaan om het vertrouwen niet aan te tasten wordt het uitgangspunt. Voorts bekijken we match per match, maar na de bekerwinst zullen we extra geviseerd worden. De tijd dat ploegen zeiden tegen het kleine Westerlo mogen we geenszins met minder dan 3 punten tevreden zijn, behoort tot een ver verleden."