Westerlo: "We hebben er een clown bij"

Print
WESTERLO - Klein budget en grote prestaties: bekerwinnaar Westerlo mag het van de daken schreeuwen. Het handelsmerk van de club: een transferpolitiek die eruit bestaat jeugdig talent en elders afgeschreven 'anciens' aan elkaar te koppelen, met een ongedwongen sfeer als achtergrond. Ook dit seizoen werd op de transfermarkt naar routine en talent gespeurd.
"Toen enkele maanden geleden de naam Severeyns door het bestuur werd genoemd, riep ik: pakken, want die past uitstekend in de groep", zegt Marc Schaessens, lolbroek nummer één binnen de bende van trainer Ceulemans. Nieuwkomer Severeyns en ancien Schaessens hebben elkaar inmiddels gevonden in het Kuipke. We nodigden beide ex-Germinal-spelers uit voor een dubbelgesprek.

De voorbereiding zit erop. Staat Westerlo waar het moet staan?
Schaessens: "Als we de Supercup tegen Anderlecht als maatstaf nemen, dan zeg ik ja en neen. Het eerste uur toonden we schitterend voetbal, daarna niets meer. Dat stemt toch even tot nadenken."
Severeyns: "In de oefenwedstrijden hebben we te weinig laten zien. Maar dit moeten we relativeren, vermits de trainer iedereen heeft laten spelen en het resultaat van onderschikt belang was aan het experimenteren met tactiek en posities. Ik ben ervan overtuigd dat er meer zit in deze ploeg dan wat we tegen Anderlecht lieten zien. Als we zoals de eerste helft spelen, moeten we komende zondag geen angst hebben om naar Club Brugge te trekken. Maar als we ongedisciplineerd spelen zoals tijdens het laatste halfuur van de Supercup, dan gaan we niet méér zijn dan een meeloper en dat zou ik ten zeerste betreuren."

Beker van België en 53 punten in de competitie: kan Westerlo dit seizoen nog beter doen?
Schaessens: "Dat wordt moeilijk. Het gevaar bestaat dat onze supporters altijd meer en meer verwachten en straks van de titel gaan dromen. Dat kan niet. We mogen de lat niet te hoog leggen. Als we in de linkerkolom van het klassement finishen en Europees twee ronden meedraaien, is ons seizoen geslaagd."
Severeyns: "Opklimmen naar de top is gemakkelijker dan er blijven. Deze ploeg heeft voldoende inhoud om in de subtop mee te draaien, al wil ik aanstippen dat dit geheel kwetsbaar is. We hebben geen al te brede kern en er zitten hier verscheidene jongeren die moeten bewijzen dat ze een heel seizoen aankunnen."

Westerlo geniet de reputatie dat ze 'anciens' een tweede kans biedt. Toch liet de club met het vertrek van Janssens blijken dat het geen liefdadigheidsinstelling is. Is voetbal ook in Westerlo 'big business'?
Schaessens: "Ik betreur het vertrek van Rudy Janssens. Hij was een goede vriend en één van de mannen die er op toezag dat er in het Kuipke altijd een goede sfeer heerste. Maar het klopt dat in het voetbal alles om geld draait. Dat heeft zijn positieve en negatieve kanten. We moeten daar niet te veel over zeuren. Belangrijk is dat we er een clown (kijkt naar Severeyns) hebben bij gekregen. En voor een clubje als Westerlo blijft een goede sfeer bijzonder belangrijk."
Severeyns: "Ik ben 33 en heb een contract voor twee seizoenen getekend. Hierna kan het gedaan zijn. Ik houd daar rekening mee. En voetbal is big business. Als het erop aankomt is het ieder voor zich. Let wel, je kan pas uitblinken met de hulp van anderen. Je hebt de ploeg nodig om goed te presteren."

Met Mitrovic en Boeka-Lisasi vertrokken twee spitsen, terwijl alleen Severeyns als aanvaller werd aangetrokken. Gaat Westerlo straks met een spitsenprobleem zitten?
Schaessens: "Severeyns scoorde tegen Anderlecht, maar ik geef grif toe dat we nog nood hebben aan een extra spits. Eentje die ook kan scoren, want tegen Anderlecht werd duidelijk dat we te veel kansen nodig hebben om een goal te maken. Maar ik begrijp dat het budgettair moeilijk ligt om een nog een klinkende naam te strikken."
Severeyns: "Vergeet niet dat Vandenbergh een jaartje ouder is en dat dit seizoen op hem wordt gerekend. Mijn taak bestaat er overigens in hem mee te begeleiden. Maar voor mijn part mag er nog een spits bij komen, want bij de minste blessure kom je vooraan in een positie dat de concurrentiestrijd wegvalt en dat mag niet."

Jullie zijn twee lolbroeken. Dat belooft voor dit seizoen.
Schaessens: "Ik speelde met Cisse 3 jaar geleden bij Germinal en weet dat hij dezelfde mentaliteit heeft als ik. Ik weet wat ik en vooral de ploeg aan hem heeft op en naast het veld. Hij is een aanwinst voor Westerlo. (Fluisterend naar de Cisse: 'Nu steek ik pluimen in uw achterwerk dat het niet meer mooi is.')
Severeyns: "Bij elke club waar ik was, behoorde ik tot de sfeermakers. Ach ik ben hier tot nu toe nog heel kalm geweest. Maar ik voel me hier super en dat heeft vooral te maken met het vertrouwen dat ik van trainer Ceulemans krijg. Ik had dat nodig nadat Franky Van der Elst niet echt meer in mij geloofde. En neem het van mij aan, als ik vertrouwen krijg, geef ik vertrouwen terug op het veld."