Guy Vandersmissen analyseert Limburgse clubs

Print
HASSELT - «Een sterke reeks in de openingsfase van de competitie, heeft repercussies voor de rest van het seizoen,» weet Guy Vandersmissen. «Voor een zevental ploegen maakt dat precies het verschil tussen de veilige middenmoot en de gevarenzone.»
BR>
In Sint-Truiden kan men erover meespreken. STVV behaalde vorig jaar twee op vijftien. Met tegenstrevers als Anderlecht, Lierse, Genk, Gent en Moeskroen kregen de Kanaries dan ook stuk voor stuk zware tegenstrevers voorgeschoteld.
«Op papier ziet het er misschien iets beter uit,» aldus Vandersmissen, «maar euforie is zeker niet op zijn plaats. Een verplaatsing naar AA Gent, dat in de voorbereiding tegen internationaal hoog aangeschreven ploegen op een hoger ritme kon voetballen, is zeker niet van de poes. Gevolgd door een thuismatch tegen Lommel, dat is ook niet niks. Ik zie Lommel sterk starten, die kunnen drijven op het enthousiasme van vorig seizoen. Je kan zo'n ploeg beter na een achttal matchen tegenkomen.»

Ook Racing Genk ontgoochelde vorig jaar met amper vijf punten uit evenveel wedstrijden. Tegen Beveren, Antwerp en La Louvière moet dat dit jaar beter kunnen. «Op die manier kan je het enthousiasme van het fanatieke publiek loswekken. Ook als ploeg kan je dan vleugels krijgen en de basis leggen voor een sterk seizoen.»

Over RC Genk: «Nieuwe basis leggen»
In en rond het Fenixstadion lijkt een nieuwe wind te waaien. De nieuwe trainer Sef Vergoossen predikt realisme en wil de fundamenten leggen voor een elftal, dat oude tijden kan doen herleven. Hij wil meer halen uit de spelerskern, die vorig jaar onder haar niveau presteerde, en vulde hem aan met enkele getalenteerde nieuwkomers.
«Het verdwijnen van de gouden driehoek Strupar-Oulare-Gudjonsson zorgde voor een grote lacune. Niet alleen verloor de club in een kort tijdsbestek drie getalenteerde voetballers, ook de andere spelers liepen na hun vertrek een beetje verloren. Zij waren in het kampioenenjaar boven zichzelf uitgestegen en konden na het vertrek van de sterkhouders niet meer aan de te hoge verwachtingen voldoen. Daardoor geraakten ze met zichzelf in de knoop. Dan gaat het van kwaad naar erger. Genk is bovendien een populaire club met heel veel supporters. Op zo'n momenten maakt dat de problemen alleen maar erger. Vergelijk het met Anderlecht: als zo'n ploeg goed speelt, is het meteen héél goed; maar loopt het slecht, dan vindt iedereen het ook héél slecht.»

Het binnenhalen van Sef Vergoossen lijkt een voltreffer te worden.
«Je moet alles in zijn perspectief bekijken. Na de problemen van de voorbije jaren beseft men in Genk dat je geduld moet hebben na het aanstellen van een nieuwe trainer. Vergoossen kan bijgevolg in alle rust werken, wat zijn voorgangers niet gegund werd. Maar het is zeker iemand met veel kwaliteiten: hij straalt rust uit en zal de spelers een nieuwe houvast aanbieden. Men zal in Genk dit jaar een nieuwe basis leggen om zich weer net onder de absolute top te nestelen. Ik verwacht Racing dit seizoen nog niet in de topdrie, maar een plaats tussen de eerste zes moet zeker kunnen.»

Over STVV: «Meer techniek in ploeg»
STVV trekt dit seizoen verder de kaart van de jeugd. Beloften-internationals als Hayen en Vrancken moeten de ploeg helpen dragen, de nog jongere generatie krijgt meteen een kans in de A-kern. Bovendien probeerde men met het aantrekken van het duo Mitrovic-Pereira iets te doen aan de offensieve onmondigheid van de voorbije jaren.
«Het is duidelijk dat met de komst van Mitrovic en Pereira meer techniek in deze ploeg schuilt. Kalisa maakte overigens al een zeer sterke indruk op mij en ook Buvens laat aan de bal veelbelovende dingen zien. Neem daarbij dat Boffin er vanaf de start bijloopt en dat Mbonabucya een stuk scherper lijkt dan vorig seizoen, dan kan je niet anders dan oordelen dat STVV een veel sterker seizoen moet kunnen afwerken dan vorig jaar.»
«Wat me wel opviel in de voorbije oefencampagne, is dat STVV nog niet snel genoeg vooruit voetbalt. De bal wordt te vaak achteruitgetikt, wat natuurlijk makkelijker is. Op die manier zit er nog te weinig verrassing in het aanvalspel, maar ik ben er zeker van dat Jacky Mathijssen daar volop aan werkt.»

Vandersmissen ziet het met andere woorden zitten voor de Truiense aanhang. Al moet je natuurlijk altijd voorzichtig blijven in voorspellingen.
«Mogelijke problemen dit seizoen? De kern is heel jong en vooral vrij smal. Op sommige posities kunnen serieuze problemen ontstaan in geval van schorsingen en blessures. De problemen van Mitrovic staan mij alvast niet aan. Iemand die heel de voorbereiding op de sukkel is, ondervindt daar vaak de rest van het seizoen problemen van. Ik hoop van harte dat ik het bij het verkeerde eind heb, maar Mitrovic zou het daardoor wel eens moeilijk kunnen hebben. Zijn speelwijze vergt veel van zijn lichaam. Hopelijk is dat spierletsel binnenkort volledig van de baan.»

Over Lommel SK: «Alleen vragen omtrent stootkracht van spitsen»
Trainer Harm Van Veldhoven wou bij Lommel SK drie of vier nieuwkomers om de kampioenenploeg te versterken. Dat plaatje werd slechts voor de helft ingevuld. Met Hoefkens en Filipovic erbij, moet de defensie nog en stuk steviger op haar poten staan, offensief moet Lommel het doen met de spelers van vorig seizoen.
«Althans voorlopig,» relativeert Vandersmissen. «Ik kan me inbeelden dat Lommel - na het afhaken van Brnjic - blijft uitkijken naar offensieve versterking. Het is zeer verstandig om niet over één nacht ijs te gaan. Je kan beter enkele weken geduld opbrengen, dan uit paniek spelers vast te leggen. Het is overigens opvallend hoe meer voorzichtigheid de clubs aan de dag leggen met het aantrekken van spelers. Misschien heeft de invoering van het licentiesysteem op dat vlak zijn vruchten afgeworpen. Clubs doen geen gekke dingen meer. En een goeie spits kost veel geld.»

Vandersmissen ziet ook voordelen in het uitblijven van offensieve versterking. Zeker in de eerste wedstrijden van de nieuwe competitie.
«Aanvallend is het heel moeilijk om automatismen aan te kweken, dat vraagt veel tijd. De Lommelse spitsen zijn op mekaar ingespeeld, zij vinden mekaar blindelings.»
«Defensief ligt dat anders, daar verloopt de inpassing van nieuwe spelers doorgaans makkelijker. Zeker met ervaren spelers. Zowel Filipovic als Hoefkens bewezen bovendien hun verdienste in eerste klasse, zij geven de ploeg een zekere meerwaarde. Ik verwacht dan ook dat Lommel zich opnieuw als een stevig blok zal presenteren. Achterin kwam er versterking en op het middenveld beschikt het team met spelers als Culek en Baranyos toch over de nodige creativiteit. Of de stootkracht van deze aanvalslijn ook op het hoogste niveau voldoende zal zijn, valt nog af te wachten. Maar als Lommel op het enthousiasme van vorig jaar zijn start niet mist, kan het een rustig seizoen tegemoet zien.»